Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li će povećanje akcize rešiti problem konzumacije piva kod mladih?

    Od 1. januara 2016. godine uvodi se akciza niskoalkoholna pića od 21 dinar i na pivo od 24 dinara. Obrazloženje je da se namet uvodi kako bi se uticalo na mlade da manje koriste ta pića.

    To znači da ćete pivo 0.5 litara koje ste kupovali za 70 dinara od nove godine plaćati 82 dinara. Ako u Srbiji pojedinac popije oko 80 litara piva za godinu dana, to će koštati 2.000 dinara više nego 2015. godine.

    Iz Udruženja pivara Srbije kažu da će kao i do sada obezbediti kvalitetne proizvode i bogatu ponudu svojim potrošačima. Pivarska industrija se zalaže za odgovornu i umerenu konzumaciju svojih proizvoda, i sa svojim partnerima organizuje događaje u kojima se trudi da podigne svest u javnosti o značaju umerene konzumacije i rizicima vezanim za prekomernu konzumaciju.

    “Smatramo da je za rešavanje ovog pitanja potrebno angažovanje svih segmenata i članova društva, kao i nadležnih institucija i organa. Povećanje akcize nije put za rešenje ovog problema”.

    Iako je tržište piva u Srbiji od 2008. godine opalo za skoro 30 odsto i prosečna cena piva među najnižim u regionu, Srbija je među 28 zemalja Evrope druga, posle Mađarske, po visini učešća akcize u maloprodajnoj ceni piva u odnosu na prosečne mesečne prihode potrošača.

    “Kao industrija, koja je pre svega usmerena na proizvodnju, svakako bismo cenili veću podršku države u smislu otvorenog dijaloga privatnog i javnog sektora, transparentnosti i jasnih propisa, što je u ovom slučaju izmene zakona o akcizama izostalo. Smatramo da je pored privlačenja novih investicija , dugoročno gledano, jednako važno pružiti podršku postojećim investitorima”.

    Podsetimo, u cilju zaštite života, zdravlja i bezbednosti građana Skupština grada Beodrada  februara 2011. uvela zabranu prodaje svim licima alkoholnih pića u trgovinskim i zanatskim objektima od 22-6h ujutru, pod obrazloženjem da se time štite maloletnici. Rezultat: razmatra se ukidanje odluke jer nije donela očekivane efekte.

    Foto: pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE