Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mihajlović: Radovi u saobraćaju vredni 4,5 milijarde evra

    Vrednost svih radova koji se trenutno izvode na železničkoj i putnoj mreži u Srbiji iznose oko 4,5 milijarde evra, kaže ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

    "Toliko vrede svi ugovori na Koridoru 10, Koridoru 11, kao i na rehabilitaciji puteva i radovi u železničkom sektoru", izjavila je Mihajlović u intervjuu agenciji Beta.

    Ona je navela da je ove godine u Srbiji rekonstruisano 120 kilometara pruga i objasnila da je to prvi put da se u Srbiji rekonstruiše više od 50 kilometara pruge i da vozovi mogu ići brzinom od 120 kilometara na sat.

    Plan je da u 2016. bude dodatno rekonstruisano 250 kilometara pruge, rekla je ona i dodala da je cilj i da se pruga Beograd – Bar vrati na projektovanu brzinu između 80 i 100 kilometara.

    "U putnoj mreži, prioritet za 2016. godinu biće i Koridor 11. U 2016. godini u celoj Srbiji treba da se rehabilituje više od 200 km puta, i to će biti finansirano iz kredita Svetske banke i EIB i sredstvima Vlade Srbije", precizirala je Mihajlović.

    Sledeće godine, kako je dodala, očekuje se dogovor u Parizu o načinu finansiranja autoputa Niš – Merdare – Priština – Albanija, a do marta će biti gotova projektno-tehnička dokumentacija.

    Ministarka je najavila i da će Koridor 10 biti završen sledeće ili početkom 2017.godine. "Sledeće godine Srbija će imati urađenih 90,7 km autoputa, a ove godine izgrađeno je 91,1 kilometar. To je skoro duplo više od evropskog proseka koji je 55 kilometara", dodala je ona.

    Mihajlović je rekla da je ove godine potrošen sav novac za kapitalne investicije u Ministarstvu građevinarstva i da je efikasnost budžeta 98 odsto.

    Govoreći o ranije najavljenom spajanju javnih preduzeća Putevi Srbije i Koridora Srbije, Mihajlović je rekla da je dogovoreno da preduzeće Koridori nastavi da radi dok se ne završi Koridor 10.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE