Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta nas očekuje u 2016: Markus Ferstl, VTB banka

    Za BIZLife piše: Markus Ferstl, predsednik Izvršnog odbora VTB banke a.d. Beograd

    Koncentracija bankarskog sektora

    Posle međugodišnjeg rasta BDP-a u trećem kvartalu od 2,2 odsto, čini se sve izvesnijim procena od strane Narodne banke Srbije da bi privredni rast ove godine mogao iznositi 0,8 odsto. Već u drugoj polovini ove godine primetan je trend rasta privatnih investicija, na šta ukazuje i veći uvoz opreme, čemu doprinose poboljšana finansijska pozicija preduzeća i reforme preduzete radi unapređenja poslovnog i investicionog ambijenta u prethodne dve godine. Očekuje se da ć e generatori rasta BDP-a u 2016. godini biti investicije i izvoz, a pozitivan doprinos se očekuje od potrošnje domaćinstava.

    Za rast privredne aktivnosti od velikog značaja je i rastuća dinamika prometa u trgovini na malo, koji beleži realni rast (od 1,9 odsto u prvih deset meseci 2015. godine), što predstavlja trend koji će se izvesno nastaviti i u 2016. godini. Naime, privatna i državna potrošnja su  potencijalni kontributori preko 90 odsto rasta BDP-a, te je za kretanje ekonomske aktivnosti od ključnog značaja pozitivan doprinos potrošnje. Po poslednjim projekcijama očekuje se porast bruto društvenog proizvoda: sledeće godine očekuje se vrednost od preko dva odsto, dok bi u 2017. godini mogao da se očekuje iznos od tri odsto. Srbija je, kada je reč o izvozu hrane u Rusiju, za poslednje četiri godine napravila veliki iskorak, rast sa 80 miliona na 300 miliona dolara, i očekujemo i dalji trend rasta. Za velike trgovinske lance u Rusiji potrebno je obezbediti velike količine robe i stabilnost u snabdevanju tim proizvodima, stoga VTB banka a.d. Beograd iz portfolia proizvoda izdvaja factoring, hedging kao i kreditne linije namenjene klijentima koji posluju na tržištu Ruske Federacije. 

    Što se bankarskog sektora tiče, monetarna politika Narodne banke Srbije će verovatno ostati ekspazivna, što se može ogledati i u daljem snižavanju referentne kamatne stope kao i kamata poslovnih banaka, a trend njihovog pada prisutan je i u 2015. godini. Smatram da će bankarski sektor ostati veoma likvidan i da ć e depoziti rasti u većem obimu nego krediti. S obzirom da trenutno na tržištu Republike Srbije posluje 30 banaka, mišljenja sam da će u narednom periodu doći do koncentracije u bankarskom sektoru, do spajanja kao i odlaska banaka, kao i do usmeravanja glavnog fokusa ka traženju adekvatnog rešenja za smanjenje nenaplativih kredita (NPL), prodaje delova ili celih portfolia nenaplativih kredita. Očekujemo relativno stabilan kurs, koji bi trebao da bude zadržan, kao i nastavak pada nezaposlenosti. Menadžment i zaposleni VTB banke a.d. Beograd narednu godinu očekuju optimistično, spremni da u potpunosti odgov ore na potrebe tržišta i klijenata.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE