Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako će Rastko Nemanjić Sava postati šeik Kalif bin Zajed el Nahjan

    Ujedinjeni Arapski Emirati donirali su sedam miliona evra Novom Pazaru, pa traže da se škola "Rastko Nemanjić Sava" zove po aktuelnom šeiku Kalifi bin Zajedu el Nahjanu, bolnica po osnivaču Emirata, a vrtić "Abu Dabi", piše Kurir.

    Džuma Rašid el Daheri, ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u Srbiji, je pred kompletnim srpskim državnim vrhom predložio ove izmene u četvrtak na svečanom otvaranju škole, vrtića i dijagnostičkog centra u Novom Pazaru, koji su izgrađeni zahvaljujući donaciji Emirata. Pored promene naziva škole, ambasador je imao i druge ideje.

    "Ove objekte je vlada UAE dodelila kao poklon Srbiji i njenom časnom narodu kao simbol prijateljstva. Mi smo predložili da se bolnica zove "Zajed bin Sultan el Nahjan", po osnivaču Emirata, da se škola zove po predsedniku UAE, šeiku Kalifi bin Zajedu el Nahjanu, a da se vrtić zove "Abu Dabi", po glavnom gradu naše zemlje", istakao je ambasador.

    Aida Ćorović iz NVO "Urban in" smatra da onaj ko donira novac ima pravo da diktira uslove, ali da je strašno što se Srbija nalazi u takvom ekonomskom beznađu "da kičmu savija za šaku dolara".

    "Strašno je dokle smo došli da nacionalni identitet prodajemo za novac. Busajući se u nacionalističke grudi, postali smo podstanari u sopstvenoj kući", navodi Ćorovićeva, koja podseća i na to da će deca, a i ostali, imati velikih problema oko izgovora naziva ustanova.

    Da je promena naziva škole izvesna, potvrđuje i gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović. On kaže da lokalna samouprava nema ništa protiv ove inicijative jer UAE kao donatori imaju pravo da biraju ime.

    "Zahvalni smo što smo dobili jednu od najsavremenijih škola. Oni su finansirali objekat i tražili da škola nosi ime po njihovom predsedniku i mi protiv toga nemamo ništa protiv. Mi smo grad čija su deca išla u tri smene, a sada više to neće morati", rekao je Mahmutović.

    Inače, svečanom otvaranju škole i drugih ustanova u Novom Pazaru prisustvovao je ceo državni vrh, od premijera Aleksandra Vučića do ministara Rasima Ljajića, Zlatibora Lončara, Zorane Mihajlović, Nebojše Stefanovića i Srđana Verbića, i niko od njih nije se osvrnuo na predlog ambasadora, piše Kurir.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE