Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako započeti dan: Recept za zdrav duh i unutrašnji mir Marcusa Aureliusa

    Marcus Aurelius je poslednji rimski car, i jedan od najuticajnijih filozofa-stoika. U delu “Meditations” – koji je neka vrsta prototipa bloga, dao nam je uvid u ono čemu ga je otac učio o časti i skromnosti.

    Marcus Aurelius daje izuzetan recept kako započeti svaki dan kako bismo živeli zdravog duha i sa unutrašnjim mirom, a koji prenosi sajt BrainPickings:

    “Kada se ujutru probudite, recite sebi: Ljudi sa kojima danas treba da se suočim su nezahvalni, arogantni, neiskreni, ljubomorni i nabusiti. Oni su takvi jer ne razlikuju dobro od zla. Ali, video sam lepotu dobrog, i svu ružnoću zla, i prepoznao sam da grešnik ima prirodu povezanu sa mojom – ne po krvi ili rođenju, već istog uma, i po posedovanju jednog božanskog dela. Niko od njih ne može da me povredi. Niko više ne može da me umeša u ružnoću. Niti se mogu naljutiti na svog rođaka, niti ga mrzeti. Rođeni smo da radimo zajedno kao noge, ruke i oči, kao dva reda zuba, donji i gornji. Ometati jedni druge je neprirodno. Osećati ljutnju prema nekome, okrenuti mu leđa: to su ometanja.”

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE