Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `PUNA` ZLATA I DEVIZA: NBS u plusu pola milijarde evra

    Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da je centralna banka značajnije intervenisala na deviznom tržištu samo tokom decembra, zbog prilagođavanja odluci američkih monetarnih vlasti da posle skoro 10 godina povećaju kamatnu stopu.

    "Mogu sa zadovoljstvom da kažem da godinu završavamo sa pola milijarde evra plusa u deviznim rezervama Narodne banke i države Srbije. Tokom godine kupili smo 950 miliona evra, a prodali 450 miliona kako oscilacije na deviznom tržištu ne bi bile oštre", rekla je Tabaković u novogodišnjem intervjuu za Radio Beograd 1.

    Guvernerka je dodala da je od RTB Bor kupljeno više od pola tone zlata. "Srbija ima sreću da ima svoj rudnik zlata, da ima jedan RTB Bor, od koga je tokom ove godine NBS kupila više od pola tone zlata", izjavila je ona.

    Ona je rekla i da je od avgusta 2012. godine, otkada je preuzela funkciju guvernera, od RTB Bora otkupljeno ukupno 3,3 tone zlata, što znači da se trenutno više od 18 tona zlata nalazi u trezorima Narodne banke Srbije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE