Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta nas očekuje u 2016: Darko Babić, DHL International

    Za BIZLife piše: Darko Babić, direktor DHL International d.o.o.

    Nastavak pozitivnog trenda

    Mislim da je, kada govorimo o privrednim kretanjima, i pored svih realnih teškoća sa kojima se suočava, Srbija zaista na dobrom putu. To pokazuje ova godina, gde je, i pored mera fiskalne konsolidacije, koje po pravilu uvek na početku prouzrokuju niži nivo rasta zbog smanjenja potrošnje, između ostalog, i naročito zbog izrazito negativnih uticaja suše koja je smanjila poljoprivrednu proizvodnju za oko deset odsto, kao i još uvek negativnih posledica  prošlogodišnjih poplava u Srbiji, ipak zabeležen rast BDP-a. Zato verujem da će se takav pozitivan trend nastaviti i u 2016. godini. Koliki će taj rast biti zavisi od mnogo faktora, ali svakako očekujem da bude iznad 1,5 odsto. To je svakako u skladu i sa očekivanjima za EU gde se, prema procenama MMF-a, prognozira privredni rast od 1,9 odsto, a u evrozoni 1,6 odsto u 2016. godini. Da bi se to ostvarilo, neophodne su nove investicije, nova ulaganja, ali i odgovorna politika države koja kreira poslovni ambijent. Kada sve to imamo, sa pravom možemo očekivati u 2016. godini održivu privredu, uvećanje potrošnje stanovništva, ali i blagi rast životnog standarda.

    Sada je već izvestan trend rasta u sektoru malih i srednjih preduzeća koji predstavlja izuzetan privredni potencijal, stoga čvrsto verujem da će i ova oblast u narednom periodu biti u samom fokusu države. Ono što znam sigurno, to je da DHL Srbija i u sledećoj godini nastavlja da svoje poslovanje i pažnju usmeri ka pružanju posebnih usluga sektoru malih i srednjih preduzeća. 

    Na kraju, iskreno se nadam da će država da nastavi da vodi ekonomsku politiku usmerenu na održavanje  akroekonomske stabilnosti i kreiranje stabilnog i predvidivog poslovnog ambijenta, a privredni subjekti će svakako svoj deo posla uraditi na najbolji mogući način.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE