Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li novim zakonima štitimo građane ili štetimo privredi?

    U cilju zaštite života, zdravlja i bezbednosti građana, Skupština grada Beograda je u februaru 2011. uvela zabranu prodaje alkoholnih pića svim licima u trgovinskim i zanatskim objektima od 22-6h ujutru, pod obrazloženjem da se time štite maloletnici kojima je već po ranije donetom zakonu, zabranjena prodaja istih u bilo koje doba dana.

    Rezultat: "Prohibicija" je ukinuta jer nije donela očekivane efekte.

    Naprotiv, smanjena je prodaja druge robe koja nije alkoholnog karaktera od 22 do 6 časova, a broj saobraćajnih nesreća nije smanjen.

    „Posledica petogodišnje prohibicije je smanjenje prometa u trgovinama na malo za 30 odsto i zaposlenosti za 9,9 odsto i osim ograničavanja slobode trgovine i slobode preduzetništva nije dovela do smanjenja konzumiranja alkohola u tom periodu što je bio cilj, kaže za N1 Aleksandra Kovačević iz Unije poslodavaca Srbije.

    Svetozar Krstić, izvršni direktor Privredne komore Beograda rekao je da nije došlo do smanjenja saobraćajnih prekršaja, u smislu smanjene vožne u alkoholisanom stanju, smanjena broja tuča na javnim mestima i slično.

    Od 1. januara 2016. godine uvodi se akciza na niskoalkoholna pića od 21 dinar i na pivo od 24 dinara. Obrazloženje je da se namet uvodi kako bi se uticalo na mlade da manje koriste ta pića.

    To znači da ćete pivo 0.5 litara koje ste kupovali za 70 dinara od nove godine plaćati 82 dinara. Ako u Srbiji pojedinac popije oko 80 litara piva za godinu dana, to će koštati 2.000 dinara više nego 2015. godine.

    “Smatramo da je za rešavanje ovog pitanja potrebno angažovanje svih segmenata i članova društva, kao i nadležnih institucija i organa. Povećanje akcize nije put za rešenje ovog problema” kažu u Udruženju pivara Srbije. “Svakako bismo cenili veću podršku države u smislu otvorenog dijaloga privatnog i javnog sektora, transparentnosti i jasnih propisa, što je u ovom slučaju izmene zakona o akcizama izostalo”.

    Planira se i zabrana pušenja u svim ugostiteljskim objektima. Po rečima ugostitelja ova odluka će zatvoriti 70 odsto lokala i mnogi ljudi će ostati bez posla.

    “Postoji mnogo zakona u Srbiji koje treba doneti pre ovog. Zabranjivati nekome da u svom privatnom lokalu dozvoli pušenje je nedemokratski”, kaže Miša Reljić, menadžer Bitef Art Cafe-a. U lancu kafića Coffee Dream smatraju da će ova odluka loše uticati na poslovanje jer su 30 odsto gostiju pušači. „Gledajući druge evropske zemlje u kojima je doneta ovakva zabrana, ona je bila kratkotrajna, i tako će biti i u našem slučaju” kažu iz Cafe&Factory.

    Da li će se ove reči obistiniti ostaje da se vidi, ali mere koje vlasti nameravaju da uvedu mogu se, kao i u slučaju zabrane prodaje alkohola, pokazati pogrešnim i štetnim za domaće preduzetnike.

    Foto: pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE