Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Besplatna struja i gas za 200.000 zaštićenih kupaca

    Zaštićene kategorije kupaca, kojih se procenjuje da će biti do 200.000, moći će od 1. januara da podnose zahteve za besplatnu struju i gas lokalnim samoupravama, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

    Ministar je novinarima kazao da je u budžetu za 2016. za te namene obezbeđeno nešto više od 1,6 milijardi dinara, podsetivši da je ove godine za te namene u budžetu bilo obezbeđeno 700 miliona dinara.

    Antić je dodao da je ove godine povlastice za utrošenu električnu energiju i gas, koristilo između 70.000 i 90.000 korisnika novčane socijalne pomoći i dečjeg dodatka.

    Prema njegovim rečima, novom Uredbom o energetski zaštićenom kupcu koju je Vlada Srbije usvojila, otklonjeni su svi nedostaci zbog kojih je prethodna uredba proglašena neustavnom.

    Antić je precizirao da su po novoj uredbi povećani limiti mesečne potrošnje električne energije i gasa, tako da će pravo na besplatnih od 120 do 250 kilovata struje ili 35 do 75 metara kubnih gasa imati oni koji koriste do četiri puta više te energente, dok je po starom to bilo dva puta više.

    On je istakao da će za besplatnu struju i gas moći da konkurišu i ugroženi kupci, kojima obustavom tih energenata može biti ugrožen život ili zdravlje, na osnovu medicinske dokumentacije Oni su do sada imali pravo na zaštitu od obustave duga, ali ne i na besplatne kilovate ili gas.

    "Na ovaj način povećava se broj kupaca koji će ostvariti pravo na umanjenje. Ovo je značajna podrška za veći broj ljudi", kazao je Antić i dodao da će korisnici imati pravo i na žalbu, a prigovore će rešavati Ministarstvo energetike.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE