Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zbog akciza `isparila` računica za TNG

    Povećanjem nameta za tečni naftni gas gotovo da neće biti potrošača kojem će se isplatiti ovo gorivo, zbog čega se broj korisnika godišnje smanji za deset odsto.

    Finansijska računica za uvođenje TNG uređaja u automobile je gotovo isparila, pišu Novosti. Zbog konstantnog povećanja akciza za tečni naftni gas poslednje tri godine, za trećinu je opao broj korisnika ovog goriva.

    Najnovije povećanje nameta za 1,2 dinara po litru, koje se očekuje od narednog meseca, ali i skraćivanje roka na koji se vozila na plin kontrolišu, misle naftaši, potpuno će odvratiti potrošače od TNG. Pre pet do deset godina uvođenje plina u automobile je bila investicija koja se isplati za godinu ili dve.

    Situacija je sada potpuno drugačija. "Došlo je do paradoksa, a to je da se u budžet Republike ulilo manje novca po osnovu povećane akcize nego što je taj priliv bio pre povećanja akcize na TNG", kaže Danijela Vojnić Purčar iz Euro-gasa.

    Uzrok je što je potrošnja toliko pala da je zbog pada u korišćenju TNG očekivani efekat na budžet bio manji. Akciza na ovo gorivo  je kod nas najveća među 12 zemalja iz okruženja, u kojem se ona kreće od nula pa do 200 evra po toni, a kod nas je 330 evra po toni, objašnjava ona.

    Većina vozača u Zapadnoj i Južnoj Srbiji koji voze na TNG prelazi kod suseda da napuni rezervoar, kaže Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije. U Srbiji TNG košta 70 dinara, u BiH 52, a Hrvatskoj 63 dinara. "Akciza u BiH za TNG ne postoji, a u Hrvatskoj je višestruko niža", navodi Mićović.

    "To nam pokazuje da državna zahvatanja potpuno kroje cenu ovog goriva u Srbiji i dovode do toga da se svake godine za deset odsto smanjuje broj korisnika. Uskoro ih nećemo imati jer nam je cena nekonkurentna, što u poređenju sa susedima, što sa drugim vrstama goriva", dodaje on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE