Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `ZABORAVNI` CARINICI: Izostavili 18 miliona evra

    Državna revizorska institucija utvrdila brojne nepravilnosti u Upravi carina, koja je u završnim računima "izostavila" robu vrednu čak 18 miliona evra.

    Uprava carina, u svojim završnim računima za 2014. godinu, nije popisala privremeno zadržana i oduzeta vozila, robu i naftne derivate u iznosu od čak 18 miliona evra, odnosno 2,2 milijarde dinara.

    A, pojedina vozila i deo robe u carinskom skladištu nalazi se još od 2000. godine. Ovo je samo jedna od nepravilnosti koju je, "češljajući" finansijske izveštaje ove uprave, utvrdila Državna revizorska institucija.

    Carinici poslovne knjige u delu prihoda ne vode hronološki, uredno i ažurno, po sistemu dvojnog knjigovodstva. Evidencije prihoda Uprava vodi u dva sistema, koji međusobno nisu u potpunosti kompatibilni. Zbog ovakvog načina evidentiranja Uprava carina nema ni tačno utvrđeno početno stanje duga na dan prvog januara, ističe se u izveštaju DRI.

    U svojim poslovnim knjigama Uprava carina iskazuje 147 miliona dinara nenaplaćenih potraživanja, koja su, u stvari, naplaćena. Uz to, propustila je da na vreme prijavi potraživanja u postupku stečaja, a revizori su utvrdili da je reč o iznosu od najmanje 17,6 miliona dinara. Uprava carina nije ni svaku javnu nabavku sprovela po propisu.

    Nabavka usluga u iznosu najmanje od 11,98 miliona dinara sprovedena je bez postupka javne nabavke i bez zaključenih ugovora, navodi DRI, koja je Upravi carina izrekla 15 preporuka i naložila da u roku od 90 dana podnese Instituciji pisani izveštaj o otklanjanju otkrivenih nepravilnosti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE