Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prvi rast prodaje novih vozila još od 2008.

    U prvih 11 meseci 2015. godine u Srbiji je kupljeno 1.500 novih automobila više nego prethodne godine, a najprodavaniji modeli su iz kragujevačkog Fiata.

    U novembru ove godine, pokazuju najnoviji podaci koje je objavila Srpska asocijacija uvoznika novih automobila, dostigla je 1.915 vozila što je znatno više nego u istom mesecu prošle godine kada je kupcima isporučeno 1.371 vozilo.

    I prošli oktobar sa 1.991 prodatim vozilom bio je bolji od onog iz 2014. kada je kupljeno 1.437 novih automobila. Statistika kaže da je u proteklih 11 meseci u Srbiji prodato 19.729 novih automobila, što je nešto više od prodaje u istom periodu lane kada je do ključeva novih vozila došlo 18.297 kupaca.

    Ovaj rezultat je već sada bolji nego u celoj prošloj godini, kaže predsednik Srpske asocijacije uvoznika novih automobila Milan Vukasović. Ako decembrski rezultat bude bar hiljadu vozila imaćemo godišnji rast od 5-6 odsto. To je prvo svetlo na kraju tunela od 2008. godine i prvi godišnji rast.

    Podsećanja radi, sada već davne 2008. godine u Srbiji je u prvih 11 meseci prodato 53.325 novih vozila.

    U Hrvatskoj, koja ima skoro upola manji broj stanovnika, dva i po puta veću prosečnu starost voznog parka i dva puta veću zaduženost građana, ali imaju i veće plate, broj prodatih novih vozila u prvih 11 meseci premašio 33.000.

    Naš narod se dosta plaši da uzme kredit ili lizing za novi auto, a ruku na srce kod nas su oni najnepristupačniji računajući sve zemlje u regionu, kaže Vukasović. Kod nas je dobiti auto na kredit veoma teško. Komplikovana je procedura i previsoke su kamate.

    Uvoznici su smanjili marže na minimum, ne kriju da žive od postprodaje, nude brojne pogodnosti i čini se sve da je potrebno još samo malo razumevanja od nadležnih organa da i srpske vozače "ogreje sunce".

    Najprodavaniji brend u ovih 11 meseci je Fiat i to lidersko mesto je sačuvano i u novembru kada je FCA Srbija prodala 373 Fiata. Na drugom mestu je Škoda, sa 270 vozila koja su našla put do kupca u pretposlednjem mesecu ove godine. Više od 100 automobila u novembru prodali su još i VW – 187, Opel – 166, Ford – 152, Dacia – 110, Hyundai -110!

    Za prodavce luksuznih automobila nema zime ni u novembru. I dalje svi ispunjavaju "pretkrizne kvote", prodaju vozila kao i pre krize. Tako je u prošlom mesecu kupljeno 16 Porschea, a i dileri luksuznog američkog brenda Jeep nisu nezadovoljni, jer su se 23 kupca odlučila da kupe neki od njihovih modela.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE