Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `BOŽIĆ BAJATOVIĆ`: Gas neće poskupeti, ali ni pojeftiniti

    Gas u Srbiji u 2016. godini neće poskupeti, a prema međunarodnim procenama, ni u naredne tri godine ne bi trebalo da dođe do promene cene, izjavio je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

    Bajatović je novinarima u Banatskom dvoru kazao da je trenutna prosečna cena gasa na ukrajinsko-mađarskoj granici, odakle Srbija preuzima taj energent, 170 dolara. Gas neće poskupeti, ali ni značajno pojeftiniti. Ako ne bude velikih oscilacija kursa dolara, a to se ne očekuje, neće biti ni promene cene gasa, kazao je on.

    On je dodao da se ni u prvoj polovini 2017. godine ne očekuju velike oscilacije cene gasa i da prema procenama Svetske banke i međunarodnih kompanija, u naredne tri godine ne bi trebalo da dođe do promene cene.

    Direktor Srbijagasa je naveo da ta kompanija nema nikakvih dugova prema ruskom Gazpromu i da se i ono što je reprogramirano redovno prati. Bajatović je rekao da će Srbija u narednom periodu biti uredno snabdevena gasom, kao i da Rusi u svakom momentu garantuju isporuku tog energenta Srbiji.

    "Nismo ugroženi ni sa količinama, ni ugovorno, ni finansijski", istakao je Bajatović i dodao i da ne postoji nijedan razlog za suspenziju međudržavnog sporazuma sa Rusijom kada je u pitanju gas i da je Srbija uvek imala sa ruske strane fleksibilne isporuke gasa.

    Bajatović je rekao da je restrukturiranje kompanije počelo, te da će uskoro biti sprovedeno i organizaciono restrukturiranje, u smislu podele na preduzeća Transportgas Srbija i Distribucijagas Srbija, uz matičnu kompaniju Srbijagas.

    Radni sastanci oko izgradnje druge faze podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru, sa ciljanim kapacitetom od milijardu kubnih metara gasa, su u toku, a investicije u to proširenje se, kako kaže Bajatović, procenjuju na oko 70 miliona evra, bez gasovoda.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE