Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SEĆANJE NA TESLU: Težio da čovečanstvu omogući lakši život

    Na današnji dan, pre 73 godine, umro je jedan od najvećih svetskih naučnika, poreklom sa ovih naših prostora, a čija veličina, čini se, tek hvata zalet u poimanju njenog (potencijalnog) značaja za čovečanstvo.

    Kažu da mu je Edison, dok je radio u njegovoj laboratoriji, pokrao preko 200 patenata(neki pominju i mnogo više), svojataju ga Hrvati, jer je geografski odatle, Srbi ga, kao Srbina, spominju u svakoj prilici gde nabrajaju svoje velikane, od Dušana Silnog do Novaka Đokovića. Po njemu se danas zovu fabrike, aerodromi… 

    Ipak, iznad tih "sitnih nagađanja i kvalifikacija", Nikola Tesla je bio ono što retko kome može da se pripiše kao istinska "titula" – svetski čovek. Njegova veličina, dostignuća i ideje kojima je težio, čini se, sve više dolaze do izražaja, sve se češće spominju, istražuju, tumače…

    Jer, ceo svoj život je usmerio ka dobrobiti čovečanstva. To je bio drugačiji, nasuprot aktuelnom demagoškom pristupu toj "sintagmi", dakle, istinski "u cilju poboljšanja ovozemaljskog života čovekovog na planeti Zemlji". Nesumnjivo, njegov doprinos je nemerljiv, primetan na svakom koraku i skoro u svakom ćošku sveta.

    Ipak, ovaj današnji svet se, po svemu sudeći, sve više slaže da je mogao – mnogo više. Kako stvari stoje, na svom hodočašću je zaustavljen i to svojom krivicom – posedovao je dve osobine koje su uzajamno povezane jednostavno bile neprihvatljive za društveno-ekonomske uslove koji, pre čovečanstva, vladaju svetom.

    Nešto poput tvrdoglavosti, i to duboko van okvira ekscentričnog, je prva, a druga i važnija – nekomercijalnost, zaustavila je ovog "energetskog" Gandija koji je smatrao i, po mnogima, dokazao da svet može da ima besplatnu energiju, kroz sistem prenosa energije bežičnim putem.

    U nekoj najbanalnoj verziji, njegov neuspeh, ili nedovršeni uspeh, zapečaćen najprostijim, najjednostavnijim, ali najosnovnijim pitanjem utmeljenim u srž globalnih pravila kapitalizma: "A kako mi to da naplatimo?" Komercijalni investitori nisu razumeli njega, a njegovo tvrdoglavo vizionarstvo operisano od komercijalnog sindroma, nije razumelo njih.

    U pomen na ovog velikog čoveka, Srbina poreklom iz Hrvatske, u želji da na momenat "zakačimo" njegovo veliko ime i delo, danas, 73 godine od njegove smrti, podsećamo i na jednu od njegovih velikih misli koje bi mogle da daju odgovor na ono "kapitalističko" pitanje:

    "Novac ne predstavlja toliku vrednost kakvu je postavio čovek prema njemu. Sav novac ja sam ulagao u izume s kojima sam omogućio nove pronalaske omogućujući čovečanstvu lakši život."

    Ni danas, skoro tri četvrtine veka od njegovog odlaska, njegove vanvremenske ideje i misli ne zauzimaju dovoljno ozbiljnu ulogu u praktičnom životu, već se mahom provlače kroz naučno-teorijske ili "lifestyle" tekstove.

    >>>>Nikola Tesla: Kako proceniti čoveka

    Ali, dok čekamo decembarski račun za struju, onaj povećani od letos, red je da ga pomenemo, jer danas je Božić, a Tesla je umro baš na ovaj dan…

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE