Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vlada `častila` Radomira Nikolića sa 185 miliona dinara

    Vlada Srbije je krajem prošle godine izdvojila čak 185 miliona dinara za gradonačelnika Kragujevca da pokrije minus koji je napravio u gradskoj kasi, piše Blic.

    Vlada je za 49 opština i gradova odobrila vanrednu uplatu sredstava iz budžeta u iznosu od čak milijardu dinara, a najviše je uplaćeno gradonačelniku Kragujevca Radomiru Nikoliću, sinu predsednika Srbije i predsedniku izvršnog odbora SNS.

    Mimo uobičajenih transfera koji se uplaćuju lokalnim samoupravama, šumadijska prestonica je vanredno dobila na poklon čak 185 miliona dinara (više od 1,5 miliona evra), što je petina ukupnih sredstava.

    Razlog za vanrednu uplatu je, kako je navedeno u rešenju Vlade, pokrivanje minusa u budžetu lokalnih samouprava zbog smanjenih prihoda. Koliko su oni smanjeni i zbog čega u Kragujevcu, Blic nije dobio odgovor od gradonačelnika Nikolića.

    Izvesno je da u finansijama grada očigledno nešto ne štima, jer je Kragujevac i 2014. bio apsolutni rekorder po vanrednim uplatama. Nikolić je za krpljenje rupe u gradskoj kasi tada dobio čak 2,6 miliona evra, što znači da su građani Srbije nesposobnost kragujevačke vlasti dotirali sa ukupno 4,1 milion evra.

    Među "srećnim dobitnicima" je i Jagodina, čiji je predsednik Skupštine Dragan Marković Palma jedini želeo da govori o nameni 60 miliona dinara, koliko je taj grad dobio.

    Imamo dve fabrike koje su pred gašenjem već dve godine. Oni gradu duguju ne samo za porez za plate i doprinose već i za porez na imovinu. Za taj iznos su naši prihodi bili manji, i to je razlog za vanrednu uplatu, kratko je objasnio Marković.

    Vanredno je iz republičkog budžeta 80 miliona dinara dobio Niš. Obrenovcu je uplaćeno 75 miliona, Vrnjačkoj Banji 70, Leskovcu i Novom Pazaru 60…

    Prave lažne šampione

    Gotovo svim ovim opštinama na vlasti ili u vladajućoj koaliciji je Srpska napredna stranka, a Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija kaže da je očigledno da se novac najčešće usmerava tamo gde su najvažniji ljudi SNS na vlasti.

    Ne dobijaju svi isto, jer nije isto ako daš novac Kragujevcu ili Crnoj Travi, zbog veličine biračkog tela. Nagrađuju se oni koji rade loše i njihovo nedomaćinsko ponašanje.

    Na kraju godine, kada se pokriju tim sredstvima, čelnici tih gradova izgledaju kao apsolutni šampioni u vođenju lokalne samouprave. Tako se kreira lažna slika koja će imati veliku ulogu u pripremi za izbore, kaže Dobrašinović za Blic.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE