Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bajatović: Novac uložen u Južni tok neće biti vraćen

    Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je sinoć da novac koji je Srbija uložila u zajednički projekat "Južni tok" neće biti vraćen, ali da svakako postoji korist od energetskog sporazuma sa Rusijom.

    Gostujući na televiziji N1 Bajatović je rekao da je Ruska federacija otkazala projekat Južni tok i da "on kao takav neće biti građen", ali je dodao da veruje da će pre ili kasnije u Srbiju stići gas iz Rusije novom rutom. Bajatović je juče za Novosti izjavio da je projekat izgradnje gasovoda Južni tok "i te kako živ i aktuelan".

    Bajatović je rekao da šansu vidi u Tesla projektu, koji previđa izgradnju gasovoda od Turske do Austrije, a upravo taj projekat treba da pokaže i da li je Srbija "bacila" uloženih 30 miliona evra.

    "Bugari su potrošili 350 miliona evra, pa nisu dobili ništa. Naši penali za nepovučeni gas su 70 miliona evra, ali nisu obračunati. Da li smo bacili 30 miliona videćemo kada bude počeo Tesla projekat. Ni Italijani nisu dobili sve pare, rekao je Bajatović.

    Kada je u pitanju diverzifikacija izvora ovog energenta, prvi čovek Srbijagasa kaže da alternativa za ruski gas ne postoji.

    "Bio je Nabuko, Istring, Južni koridor… Trenutno nemamo alternativu za ruski gas. U Aleksandropolju postoji terminal za LNG gas, ali ga američka kompanija nikome ne izvozi. Pitanje je kada će, po kojoj ceni i po kojim uslovima, pitanje je da li će Bugari moći da povuku i za Srbiju. U Azerbejdžanu nema gasa za Srbiju… LNG gas napravili su i Rusi. Treba da radimo i sa jednima i sa drugima. Samo da izbacimo politiku i shvatimo da našoj zemlji treba energija", rekao je Bajatović.

    Preispitivanje energetskog sporazuma sa Rusijom u sferi gasa, prema njegovim rečima, bila bi "budalaština".

    "Takav ugovor nikada ne bi dobili. Možemo sa gasom da radimo šta hoćemo, što ne može da radi ni jedna druga zemlja. Dajte gospodo iste uslove, pa ćemo kupovati od Šenijera preko LNG terminala", dodao je.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE