Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hoće li ovo pomoći mesnoj industriji i mlekarima?

    Vlada Srbije sprema nove prelevmane za poljoprivrede proizvode, koje bi na predlog resornog ministarstva, trebalo uskoro da uvede, pišu Novosti.

    Ukoliko se to dogodi, naša država će ukinuti dodatne namete na uvoz određene vrste pavlake, ali će povećati za pojedine sireve, žive svinje i svinjsko meso. Stočari, međutim, kažu da ih to neće mnogo spasti, jer ih iz godine u godinu sve više satire uvoz mleka u prahu i mesa.

    Kako saznaju Novosti, resorono ministarstvo će predložiti i da se prepolove dodatni nameti na uvoz maslaca, i to kod pakovanja do kilogram, sa 125 na 70 dinara. Proizvođači mleka su i ranije imale zamerku na ovu meru, jer je najveći uvoz, kako kažu, upravo kod "džambo" pakovanja maslaca, koji najviše koriste domaći konditori u proizvodnji.

    Kada je reč o uvozu svinja, prelevmani su podignuti sa 10 na 15 dinara. Kako su rekli u resornom ministarstvu, predloženo je i da se uvedu za svinjsko, smrznuto meso, bez kostiju, i to 17.50 dinara po kilogramu. Ovogodišnji prelevmani predloženi su uz konsultacije sa Ministarstvom trgovine i ništa nije urađeno bez detaljnih analiza uvoza i izvoza, rekao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Zoran Rajić.

    Reper nam je cena koštanja nekog proizvoda i na osnovu toga ide visina prelevmana. Maslac je smanjen, jer ujednačavamo sa zaštitnim merama koje imaju druge zemlje. Za velika pakovanja nije bilo ni uvedeno, da ne bi oštetili značajan broj mlekara. To su se velike mlekare i dogovorile.

    Prema rečima Rajića, resorno ministarstvo je oko prelevmana pregovaralo i sa klanicama. I sa klanicama smo se usaglasili, da ne dođe do drastičnog povećanja prelevmana, s obzirom na to da nemamo dovoljno kvalitetnih svinja za našu industriju, priča on.

    Zbog toga pribegavamo i uvozu smrznutog svinjskog mesa. Uvedeni su prelevmani i na konzervisane proizvode od mesa, jer se drastično povećao njihov uvoz iz Crne Gore i Makedonije. Ove zemlje uzimaju naše svinje, pa nama vraćaju prerađevine.

    Ipak, Rajić ove poteze Ministarstva poljoprivrede smatra kratkoročnim, i nikako kao trajno rešenje za domaće stočare. Ovo je sve ograničenog trajanja, a naši stočari moraju sve da poboljšaju, genetski materijal, tehnologiju i organizaciju. Ako to ne urade, više neće moći da podnesu razliku u ceni.

    Uvozno meso, a i mleka sve manje

    Za nas je najvažnije da se meso ne uvozi, jer to uništava naše stočarstvo. Naše mesne industrije kupuju sve što drugi neće. Ubrzano idemo ka uništavanju. Ovako o prelevmanima, ali i situaciju u srpskom stočarstvu, govori poljoprivrednik iz Starog Žednika Stipan Šarčević.

    Proizvođači mleka poslednja su karika u nizu, pa svaki put saznamo kad nadležni već počnu te, malo popularne mere u stočarstvu. Zasada nemamo problem sa otkazivanjem, jer mlekare uzimaju mleko. Nama je bitno da se prelevmani produže zbog neke sigurnosti, kaže predsednik Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski.

    Ali, zbog konditora država nikada neće uvesti prelevmane na uvoz mleka u prahu i maslaca. Proizvodnja mleka je drastično smanjena i sigurna sam da kad bi kupovna moć porasla, i ljudi počeli više da kupuju, mlekare ne bi imale šta da prodaju, a da je domaće.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE