Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ovo je najzabavnija metoda za učenja engleskog

    PIŠE: Marija Živanović, profesor engleskog jezika

    Često me pitaju kako sam naučila engleski. Osim što dodam da ga još uvek učim, nikad nemam jasan odgovor na to pitanje.

    Međutim, kad god počnem da tražim dovoljno jake uticaje na svoje znanje engleskog, znate šta mi prvo padne na pamet? Andada si, ama sketmen, drti dajana, džingl belz, tinejdž mjutnt nindža trtlz… Ti zvuci iz rane mladosti, gotovo uvek mi izmame osmeh na lice i setim se koliko sam bila srećna kada sam otkrila šta reči u ovim pesmama zapravo znače, tj. kada je andada si postalo under the sea. Taj osećaj ni danas nije ništa manji.

    When the music fades away, the words stay. Muzika je, između ostalog, zaslužna za to što danas razumemo engleski, što nam je veliki deo vokabulara na raspolaganju, što imamo lep izgovor i što smo neke gramatičke jedinice lako savladali i usvojili. Za to postoji vrlo lepo objašnjenje.

    U mozgu postoje brojni neurološki linkovi između muzike i jezika, međutim, dokazano je da muzika aktivira neke delove mozga u obe hemisfere, što nije slučaj sa jezikom. Tako da, ako zapamtite nešto kao pesmu, posle nekog vremena, mnogo lakše ćete reprodukovati tu informaciju, nego da ste je samo videli ili čuli. To ilustruje situacija kada neku pesmu niste čuli godinama, ali se i dalje odlično sećate teksta. Sećam se da mi uopšte nije bio stran veznik THOUGH kada sam ga prvi put srela u udžbeniku, jer je bio deo moje tada omiljene pesme Careless Whisper: …though it’s easy to pretend I know you’re not a fool

    Slušajući pesme na stranom jeziku slažete slagalicu. Odjednom, svi ti pojedinačni delovi jezika (članovi, predlozi, veznici, itd.) koje ste učili ili još uvek učite, dolaze na svoje mesto. Čujete prirodan tok reči i još važnije, imate kontekst na osnovu koga možete da razumete nepoznate reči, čak i da ih ne potražite u rečniku. Ja nikada nisam učila italijanski, ali zahvaljujući pesmi Dov’e l’amore mogla sam tokom svog boravka u Italiji da pitam za lokaciju bilo čega (Dov’e…? – Gde je…?).

    Ako nam je nešto dosta pomoglo u ranoj fazi učenja kada baš i nismo bili svesni toga, zamislite tek koliko nam može biti korisno sada, kada svesno primenjujemo sistem koji daje rezultate. A još je I zabavno! Evo par saveta kako da aktivno koristite pesme u učenju engleskog:

    • Slušajte i uživajte! Nemojte žuriti sa bilo kakvom analizom reči u pesmi, već se prepustite uživanju.
    • Ne razumete sve? Nije važno! Ako vam se dopada pesma, vrlo brzo ćete početi da je pevušite, čak iako vam reči nisu jasne.
    • Potražite tekst pesme! U svoj pretraživač ukucajte naziv pesme, dodajte lyrics i pratite tekst tokom slušanja. Otkrićete lepotu jezika.
    • Uživajte u pesmi! Ovoga puta zajedno sa značenjem – neverovatan osećaj, zar ne?
    • Pevajte! Na taj način uključujete i reprodukciju, koja će vam, osim uživanja, doneti neprocenjiv kontekst za usvajanje jezika.

    Koji su najbolji alati za ovu metodu?

    Preporučujem vam YouTube, ali i aplikaciju Shazam. Pored toga što možete da otkrijete o kojoj pesmi se radi dok sedite u kafiću ili dok slušate radio u kolima, ova aplikacija vam nudi opciju lyrics, tako da odmah možete da ispratite i značenje pesme.

    U skladu sa temom, podeliću sa vama stvar koju trenutno slušam.

    Ukoliko vam se svidi ova pesma, možete je iskoristiti da zapamtite fraze poput MAKE UP YOUR MIND, HANG ON, HAVE GOT TO, itd.

    Slobodno đuskajte! Koje pesme su vama pomogle tokom učenja engleskog? 

    Ako želite da vaš engleski bude još bolji pišite Mariji na [email protected] 

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE