Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Razvojna agencija Srbije startovala sa osam milijardi dinara

    Razvojna agencija Srbije, koja je zvanično počela da radi 11. januara, a za podsticaje investitorima će na raspolaganju imati ukupno osam milijardi dinara, izjavila je danas Predsednica Upravnog odbora novoformirane agencije Tamara Jurenić.

    Ona je za Radio-telviziju Srbije rekla da je Razvojna agencija (RAS) osnovana Zakonom o ulaganjima koji je stupio na snagu u novembru prošle godine, čime su ugašene SIEPA i Nacionalna agencija za regionalni razvoj."Zvanični početak rada je upis u registar u Privrednom sudu, 11. januara. Pripremna faza traje mesecima, u završnoj fazi smo preuzeli projekte iz SIEPE i NARR-a", rekla je Jurenićeva.

    Ona je istakla da nije bilo mogućnosti za spajanje dve stare agencije, te je osnivanjem Razvojne agencije na neki način "raskršćeno sa prošlošću".

    "RAS će samo u nekom delu biti 50 odsto najboljeg što su bili NARR i SIEPA. Ostalih 50 odsto će biti novi projekti", kazala je Jurenićeva.

    Predsednica Upravnog odbora istakla je da će Razvojna agencija za podsticaje ulaganjima imati na raspolaganju ukupno osam milijardi dinara, od čega je oko 30 miliona evra za nova ulaganja.

    Prema ranijim propisima, dodala je Jurenićeva, mogućnost za državne subvencije imale su samo strane kompanije.

    "Zakonom o ulaganjima uvedena je mogućnost i za domaće investitore", rekla je Jurenićeva.

    Prema njenim rečima, imenovan je privremeni direktor agencije, koji je imao obaveze u toku pripremnih faza, te se sada broj njegovih obaveza iscrpljuje.

    "Imenovaćemo uskoro v. d. direktora, pa ćemo raspisati konkurs za direktora RAS-a", navela je Jurenićeva.

    Govoreći o zaposlenima u SIEPA i NARR, Jurenićeva je istakla da su sa radnicima u tim agencijama prekinuti radni odnosi uz isplaćivanje otpremnina.

    "S druge strane, u tim agencijama ima dosta kvalitetnog kadra, svi mogu da konkurišu i da nađu mesto u Razvojnoj agenciji kad istekne rok od dobijanja otpremnine do zakonske mogućnosti da se konkuriše za neki od poslova u državnoj upravi", naglasila je predsednica Upravnog odbora RAS-a.

    Kako je ukazala, SIEPA i NARR su radili na oko 125 projekata, koje je preuzela Razvojna agencija Srbije.

    Uveden je ekonomski savet čiji će članovi biti direktor Privredne komore Srbije, ministar privrede i direktor RAS-a, koji će raditi proveru svakog predlogakoji konkuriše za podsticaje Razvojne agencije

    "Ocene se ne rade na osnovu subjektivnog osećaja, već da li je firma dovoljno kredibilna da dobije podsticaj", navela je Jurenićeva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE