Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poljaci besni na Standard & Poor’s

    Poljsko Ministarstvo finansija protestovalo je zbog smanjenja kreditnog rejtinga Poljske sa A minus na BBB plus sa negativnim izgledom kod agencije Standard & Poor's.

    To ministarstvo ocenilo je da je odluka S&P nerazumljiva i da nema ekonomskih osnova, jer druge dve velike agencije nisu promenile rejting Poljske.

    "Agencija S&P se nije rukovodila konkretnim ekonomskim podacima koji su jako dobri, već političkom ocenom. Ta agencija je i ranije postupala nekonvencionalno, između ostalog kada je smanjila rejting SAD", kazao je danas poljski ministar finansija Pavel Šalamaha.

    U petak je Standard & Poor's smanjio dugoročni kreditni rejting Poljske u stranim valutama sa A minus na BBB plus sa negativnim izgledima, što prema obrazloženju agencije znači da postoji verovatnoća da će rejting Poljske biti ponovo revidiran i smanjen u naredna 24 meseca.

    "Od pobede na izborima u oktobru 2015. godine nova poljska vlada pokrenula je izradu raznih zakona koji po našoj oceni slabe nezavisnosti i efikasnost ključnih institucija", navedeno je u obrazloženju odluke.

    Ovo je prvi put od pada komunista 1989. godine da Poljskoj pada rejting, a odluka je bez presedana i zato što u obrazloženju nema kritike suviše velikog budžetskog deficita, neodgovorne fiskalne politike, ili procene da će usporiti privredni rast.

    U toj odluci jasno se ukazuje na bojazan S&P da je ugrožena nezavisnost ključnih institucija, počev od nezavisnosti Narodne banke Poljske. Na neočekivano niži rejting reagovao je odmah naglim padom i poljski zlot, munjevito sa kursa 4,42 na 4,48 zlota za evro.

    Druga velika agencija, Fitch zadržala je kreditni rejting Poljske A minus za strane valute i A za obaveze u nacionalnoj moneti uz stabilne izglede. Agencija Moody`s, iako je bilo najavljeno, iz nepoznatih razloga nije objavila rejting izveštaj za Poljsku.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE