Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ipak sačuvajte radnu knjižicu

    Iako od nove godine, poslodavcu prilikom zaposlenja više ne dajemo radnu knjižicu, jer se podaci o stažu i doprinosima čuvaju u Elektronskom registru, za svaki slučaj, treba sačuvati radnu knjižicu.

    Potraga za poslom više ne počinje popunjavanjem radne knjižice. Da ste bili zaposleni, pored radne knjižice, dokaz je i Ugovor o radu. Da su doprinosi i uplaćivani – M4 obrasci. Stručnjaci ipak poručuju – sačuvajte radne knjižice, kao podsetnik gde ste radili.

    "Radna knjižica će u tom trenutku biti samo vama pomoć da obezbedite nedostajuće podatke odnosno neka vrsta podsetnika gde ste radili od kad do kad, da biste lakše pribavili dokaze da ste zaista tu i radili", ističe Ivan Radak iz NALED.

    Bojazan radnika od gubitka elektronskih podataka nije opravdana. "Kada je reč o našoj bazi, ona je apsolutno bezbedna i u skladu s najvišim standardima koji su trenutno u svetu", napominje direktorka Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja Dušica Šorgić.

    Prijava radnika na obavezno socijalno osiguranje moguće je na dva načina. Elektronski, preko portala – za šta su potrebni kompjuter, internet i elektronski sertifikat ili kao i do sada sada, preko službenika na šalteru.

    Od petka, na portalu centralnog registra zaposleni će, konačno, moći da iskontrolišu poslodavce da li je tokom prethodnog perioda bio revnostan i uplaćivao im doprinose za obavezno socijalno osiguranje. Neće se više događati ona situacija da neko dočeka penziju, ode na šalter fonda PIO i tamo bude neprijatno iznenađen", naglašava Šorgićeva.

    Centralni registar za obavezno socijalno osiguranje izdaje i uverenja o radnom stažu i uplaćenim doprinosima, kažu, besplatno.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE