Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    IZBORI 2016: Provera volje naroda ili overa vladavine do 2020?

    Vanredni parlamentarni izbori će biti održani zajedno sa lokalnim i pokrajinskim. Termin u kojem treba da se održe izbori na svim nivoima je između 22. aprila i 22. maja, a kako piše današnja Politika konkretniji datum je – 24.april.

    Sa jedne strane apsolutna većina u parlamentu koja može da izglasa sve što želi, nejaka opozicija i visok rejting Srpske napredne stranke i njenog lidera Aleksandra Vučića su razlozi zbog kojih izbora nije moralo da bude dok sa druge strane premijer Vlade traži novi četvorogodišnji mandat i želi da proveri volju naroda.

    Predsednik Srbije Tomislav Nikolić smatra da je Vlada Aleksandra Vučiča odlično obavljala svoj posao i da sa pravom može na izborima da očekuje odličan rezultat. „Očekujem fer i demokratsko nadmetanje, očekujem da pobede najbolji i da sa proverenim poverenjem kod građana nastave da ostvaruju ciljeve koje smo postavili, a koje je Srbija odavno zaslužila“.

    Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović poručila je da vanredni republički izbori neće usporiti ili odložiti realizaciju važnih infrastrukturnih projekata u zemlji.

    Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dragan Đuričin očekuje da partija ili koalicija koja pobedi na izborima jasno predstavi svoj program i dobije podršku građana za radikalne reforme. „Predstoji reforma javnog sektora i onoga što mi ekonomisti zovemo „institucionalni ambijent“, regulatornog okvira“.

    „Na kratak rok, postojaće određeni gubici, jer zbog izbora i neizvesnosti staju pojedini procesi“, kaže za Tanjug profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić. „To gledaju i investitori, jer ne znaju kakvi će se potezi povući. Ako bi se oformila stabilna Vlada, koja bi dobila pun četvogodišnji mandat i koja bi mogla da sprovede reforme, dugoročni efekti bi mogli da nadoknade taj mali zastoj“.

    Politički analitičar, Đorđe Vukadinović, za Deutsche Welle kaže da su zvanični razlozi navedeni za raspisivanje vanrednih  izbora nelogični, neozbiljni, neracionalni, a u velikoj meri i uvredljivi za zdrav razum birača.

    Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka  smatra da iza odluke o izborima „stoji proračun da je ovo optimalan trenutak za još jedan izborni krug i da se na taj način dobiju još dve godine mandata, što bi značilo vladavinu do simbolične 2020. godine“.

    Stranke o izborima

    Premijer Srbije Aleksandar Vučić i prvi čovek Srpske napredne stranke odlučio je da Srbija ide na vanredne parlamentarne izbore, jer “Vladi je potrebna puna stabilnost i pun četvorogodišnji mandat“. „Doneo sam odluku zato što neću da čuvam vlast po svaku cenu. Mi se provere volje naroda nikada nismo plašili“, rekao je Vučić.

    Portparol SPS Đorđe Milićević je rekao da su socijalisti ponosni na rezultate ostvarene u vladi i sigurni da će narod dati poverenje za nastavak takve politike. „ Niko sad više ne može da se krije i svi koji su pričali o izborima, a molili boga da ih ne bude, sad će morati pred narod da čuju konačnu odluku“.

    Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin zadovoljan je zbog odluke o raspisivanju parlamentarnih izbora. „Mi se za fotelje ne držimo, mi se za vlast ne držimo.U vreme kada imamo apsolutnu većinu i mogućnost da tu vlast držimo do poslednjeg dana, mi smo se opredelili da razgovaramo sa Srbijom i da ponudimo novi sporazum Srbiji“.

    Predsednik DS Bojan Pajtić smatra da je odluka Aleksandra Vučiča da podnese ostavku na mesto predsednika Vlade Srbije dobra vest za sve građane. „Vanredni parlamentarni izbori će pokazati Aleksandru Vučiču i njegovom režimu da građani neće čutati dok im se smanjuju plate, otimaju penzije, povećavaju porezi i cene i da neće mirno gledati kako se samo oni na vlasti bogate“.

     „Dobro je što će biti održani prevremeni parlamentarni izbori jer je to prilika da se formira Vlada koja može da reši probleme, umesto dosadašnje koju čine uglavnom neobrazovani i nestručni ljudi“, rekao je predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić.

    Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je da je odluka Aleksandra Vučića o raspisivanju  vanrednih parlamentarnih izbora priznanje da njegova Vlada nesposobna  da Srbiji donese dobro, a da Nova stranka na izborima očekuje pobedu.

     „Raspisivanje izbora može biti prilika da se društvo presabere i odluči o tome šta i kako želi da postane“, izjavio je lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.

    Saša Radulović smatra da su izbori šansa da se zaustavi propadanje Srbije. „Rezultat Vučićeve četvorogodišnje vladavine je katastrofalan i večina to zna, ali neće izaći da glasa ako se ne ponudi prava alternativa“.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE