Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Aerodrom `mora` da otpiše dug Air Serbia

    Otpis duga nacionalne aviokompanije Air Serbia prema Aerodromu Nikola Tesla predviđen je ugovorom o strateškom partnerstvu Vlade Srbije i kompanije Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

    "Ne vidim šta je tu novo. Od nas je traženo da objavimo ugovor Vlade i Etihada. Taj ugovor je objavljen pre godinu i po dana i u tom ugovoru jasno pišu prava i obaveze jedne i druge ugovorne strane", rekao je predsednik Nadzornog odbora Air Serbia Siniša Mali.

    On je upitan da prokomentariše ugovor o osnivanju nacionalne aviokompanije Srbije koja je naslednik Jata i zaključak Vlade Srbije kojim predlaže aerodoromu Nikola Tesla da otpiše dug Air Serbia i koliko štetu aerodromu nanosi takav potez.

    Mali je ocenio da je Air Serbia u ovom trenutku najuspešnija i najveća aviokompanija u regionu. "Prošle godine je profit Air Serbia bio 4 miliona evra, a pretprošle 2,7 miliona. Kompanija se potpuno oporavila od ivice bankrota", rekao je Mali i naglasio da se ugovorne obaveze koje su preuzeli Vlada i Etihad u potpunosti ispunjavaju.

    Kako je ocenio, pre dolaska Air Serbia, procena vrednosti aerodroma je bila oko 100 do 150 miliona evra, a sada, s obzirom na povećanje saobraćaja od oko 60 odsto, vrednost je procenjena na oko 500 miliona evra.

    Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović ocenila je da aerodrom Nikola Tesla sada vredi najmanje četiri puta više i da se ne bi razvijao ovom brzinom da nema kompanije Air Serbia.

    Na pitanje novinara zašto se privatizuje aerodrom ako tako dobro posluje, Zorana Mihajlović je rekla da o tome još nije doneta konačna odluka i da ništa neće biti urađeno netransparentno, kao i da će najpre biti izabran privatizacioni savetnik.

    A dug višestruko veći od profita

    Vlada Srbije zatražila je od beogradskog aerodroma otpust duga od preko 22 miliona dolara koji je napravila kompanija Air Serbia, objavila je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK.

    Kako se navodi u tekstu KRIK, 30. decembra 2015. je Vlada Srbije odlučila da pomogne Air Serbia u kojoj ima 51 odsto vlasništva, a 49 odsto kompanija Etihad.

    Vlada je pripremila zaključak kojim se aerodromu predlaže da otpiše dugovanja Er Srbije nastala u periodu od 1. oktobra 2014. do 18. septembra 2015. godine, a na zaključku se, kako navodi KRIK, nalazi potpis Novaka Nedića, generalnog sekretara Vlade.

    Zaključak i nacrt sporazuma, po pisanju KRIK, poslati su aerodromu, aviokompaniji i ministarstvima privrede i finansija. KRIK je podsetio da do danas nisu objavljeni svi delovi ugovora koji je Vlada potpisala sa Etihadom 1. avgusta 2013. godine.

    Foto: Dušan Atlagić

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE