Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    ETIHADOVA USLUGA SRBIJI: Nije otpis već `prebijanje` duga

    Ministarstvo privrede saopštilo je da su netačne informacije u javnosti o otpisu duga Air Serbia prema aerodromu Nikola Tesla.

    Oni su objasnili da je Etihad učinio uslugu državi i pristao da se obaveza investicije države "prebije" sa troškovima prema aerodromu u iznosu od 22,3 miliona dolara.

    Ministarstvo privrede ističe da su pre dve godine, kada je formirano novo preduzeće Air Serbia, država Srbija i Etihad dogovorili način izmirenja starih dugova kompanije JAT, kao i finansijske obaveze Srbije i Etihada kao osnivača nove kompanije.

    "Ugovorom između Republike Srbije, Etihad Airways PJSC i Air Serbia a.d. Beograd, precizno je propisano kako i na koji način sva tri potpisnika učestvuju u finansijskom poslovanju nove kompanije", navodi se u saopštenju.

    Srbija se obavezala ugovorno da smanji gotovinske troškove poslovanja, odnosno Etihad je pristao da se obaveza investicije države "prebije" sa njihovim troškovima prema aerodromu Nikola Tesla, čime je Etihad zapravo učinio uslugu državi i time prihvatio da nemamo investiranje gotovog novca.

    Navedenim zaključkom daje se preporuka aerodromu da otpiše dug u iznosu od 22.203.917,93 dolara, čime se u celini ispunjavaju preuzete obaveze po članu Okvirnog ugovora o transakciji sa 31. decembrom 2015. godine.

    U budžetu za 2016. planirane su i poslednje finansijske obaveze u skladu sa ugovorom za Air Serbia i od 2017. godine kompanije počinje da posluje samostalno. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE