Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od trgovine strujom Srbija će zaraditi 400 miliona evra

    Uskoro startuje organizovano tržište električne energije u Srbiji i jugoistočnoj Evropi, na kom bi, prema procenama, naše zemlja trebalo da zaradi oko 400 miliona evra.

    Berza električne energije u Srbiji i regionu SEEPEX počinje operativni rad od 17. februara, najavljeno je u ponedeljak. Start ove berze trebalo bi da poveća obim trgovine strujom u čitavom regionu, a Srbija će postati energetsko čvorište Balkana.

    Prema ranijim procenama, naša zemlja će trgovanjem strujom u regionu zaraditi oko 400 miliona evra. Kako se navodi u saopštenju SEEPEX, testiranje učesnika je uspešno obavljeno i rešavanje preostalih regulatornih pitanja je u finalnoj fazi.

    Pokretanje tržišta SEEPEX biće veliki korak ka stvaranju uslova, odnosno odgovarajućeg rešenja za uspostavljanje regionalnog tržišta električne energije u jugoistočnoj Evropi.

    To je korak koji se već dugo očekuje, kako od strane zainteresovanih strana u okviru zemalja Energetske zajednice, tako i od strane učesnika na ostalim tržištima električne energije u Evropi, piše u saopštenju SEEPEX.

    Berza struje je zvanično registrovana u Agenciji za privredne registre Srbije u julu prošle godine i trebalo je da počne da radi krajem novembra. SEEPEX je kompanija koja je nastala zajedničkim ulaganjem srpskog operatora prenosnog sistema Javnog preduzeća Elektromreže Srbije (EMS) i Evropske berze električne energije EPEX SPOT.

    Cilj osnivanja ove berze je da se obezbedi transparentan i pouzdan mehanizam za formiranje veleprodajne cene na tržištu električne energije, kroz ponudu i potražnju. Kilovatima na SEEPEX će se trgovati kao akcijama na berzi. Isporučioci energije nisu samo proizvođači, već i registrovani trgovci.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE