Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    ELEKTROAUTOBUSI: Za 5 meseci stižu, za 5 godina se isplaćuju

    Za pet meseci Beograd će dobiti pet savremenih električnih autobusa, čija cena iznosi oko 450.000 evra, ali su troškovi vožnje i do deset puta niži od običnih autobusa, tvrde nadležni.

    Cifra od 450.000 evra je pozamašna suma, ali troškovi vožnje su osam do deset puta niži od običnih autobusa i oni će se isplatiti već za pet godina. Za udaljenost od 200 do 250 kilometara elektro-bus će potrošiti oko 2.000 dinara, dok dizel troši od 15 do 18 hiljada dinara, objasnio je direktor GSP Željko Milković.

    Vek trajanja ovog autobusa je oko 12 godina, a garancija na kondenzatore je deset godina, a nama će se taj autobus isplaćivati negde posle pete godine, kazao je direktor GSP prilikom potpisivanja ugovora o isporuci autobusa.

    Prva linija električnog autobusa povezaće Novi Beograd i Vukov spomenik, a punjenje će biti na početnim stanicama. Taj autobus koristi pantograf za brzo punjenje, nešto slično kao kod tramvaja.

    Punjenje od pet do sedam minuta omogućava nam da pređemo otprilike 20 do 25 kilometara, a relacija linije će biti duplo manja pa imamo 50 posto sigurnosti da se kondenzatori ne isprazne, kazao je Milković.

    Tehnička specifičnost ovih autobusa je to što se motor ne napaja iz baterija, već iz kondenzatora. Kod kondenzatora imamo brže punjenje i brže pražnjenje. Međutim, težina tih kondenzatora je znatno manja i omogućava autobusu veći kapacitet putnika, od 80 do 100 putnika, kao normalan dizel autobus, kazao je Milković.

    Autobusi su kineske proizvodnje, a kako kaže Milković radi se o veoma kvalitetnoj fabrici koja dnevno proizvede 25 takvih autobusa. GSP jek takođe koristio i iskustva Sofije u kojoj elektroautobus radi više od godinu dana.

    Na nivou GSP formirana je jedna radna grupa koja se preko godinu dana bavila tom tematikom. To je novo tehnološko i tehničko polje za GSP, tako da i pored toga što je važno za Beograđane, važno je i za GSP, kao i za zaposlene i inženjere u GSP da uče na novim tehnologijama, ispričao je Milković.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE