Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    ZLATNA GROZNICA: Iran `okupirale` strane kompanije

    Nakon što je svet službeno ukinuo ekonomske sankcije Iranu, međunarodne korporacije vraćaju se u tu zemlju, a strani mediji navalu na Iran opisuju kao “zlatnu groznicu”.

     Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je u nedelju da je 150 kompanija iz 50 zemalja, zainteresovanih za investiranje, nedavno posetilo Iran.

    Teheran je, tvrdi Reuters, postigao dogovor s francuskom kompanijom Airbus o kupovini 114 novih aviona čija je vrednost procenjena na deset milijardi dolara.

    Nemačka automobilska kompanija Daimler u ponedeljak je najavila da se što brže vraća proizvodnji u Iranu, zemlji u kojoj je pre sankcija godišnje prodavala 10.000 vozila.

    Alstom, francuska kompanija za električnu energiju i železnički saobraćaj, želi posao proširenja metroa u Teheranu i Mašhadu te elektrifikacije 1000 kilometara duge železničke pruge Teheran – Mašhad. Francuske kompanije Bouygues i Aéroports de Paris žele posao na gradnji drugog terminala međunarodnog aerodroma Imam Homeini u Teheranu.

    Nemačka, Francuska i Italija na čelu su evropskih privreda koji žele povećati trgovinu s Iranom, koja trenutno iznosi oko 7,6 milijardi evra, na 28 milijardi kolika je bila trgovinska razmena pre sankcija.

    Ali ni sam Iran ne sedi skrštenih ruku. Oni očekuju da će u prvoj rundi doći i do 50 milijardi dolara, od procenjenih više od 100 milijardi, koje su sve ove godine bila zamrznute u američkim bankama, koje će uložiti, pre svega u naftu.

    Iste večeri kada je objavljena “srećna vest”, prvi tankeri s naftom krenuli su iz iranskih luka u Persijskom zalivu prema krajnjim korisnicima, a Iran već najavljuje da će tokom godine povećati proizvodnju nafte na 1,1 milion barela dnevno. Taj je podatak već dodatno srušio cenu nafte na svetskom tržištu te izazvao pad vrednosti deonica mnogih, uglavnom ruskih, naftnih kompanija. Iran je do potpunog embarga na izvoz nafte u EU izvozio 25 odsto svoje godišnje proizvodnje.

    Foto: pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE