Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    KURS JOŠ NE MIRUJE: Dinar pada, rate i kirije rastu

    Dok nas bankari uveravaju da je pad dinara kratkotrajan i da domaća valuta neće imati veće oscilacije, rata prosečnog kredita za stan od 300 evra je za 20 dana porasla 410 dinara, a slabljenje dinara poskupelo je i kirije i putovanja.

    Od početka 2016. dinar je oslabio za 1,1 odsto. Kurs je dostigao 123 dinara za evro, što je 2,5 dinara više nego početkom godine i tri dinara više u odnosu na oktobar 2015. U jutarnjim satima evro je u utorak dostigao čak 123,2 dinara, potvrdio je Blicu diler jedne od najvećih banaka u Srbiji.

    Na negativan trend najviše se žale građani sa kreditima u evrima, ali i svi podstanari i građani koji sada uplaćuju putovanja. Negoduju i privrednici kojima svako slabljenje domaće valute poskupljuje sirovine iz uvoza.

    Dinar po dinar i za poslednje tri nedelje rata za stan od 300 evra mi je uvećana za skoro 500 dinara. Pored 75.000 građana koji imaju stambeni kredit u evrima, problem sa kursom ima i nekoliko hiljada građana sa keš kreditima, ali i ukupno 300.000 podstanara u Srbiji.

    Na udaru su i građani koji sada rezervišu letovanja ili uplaćuju zimovanja. Cene za aranžmane u inostranstvu su u evrima, a građani ih plaćaju u dinarima. Prosečan aranžman od 500 evra u Grčkoj tako je za 20 dana poskupeo za 675 dinara, navode u jednoj turističkoj agenciji.

    Ekonomista Goran Nikolić napominje da je budžetom za 2016. planiran kurs od 122,5 dinara za evro, kao i da zbog izbora ne treba očekivati nove potrese.

    Izbori ne bi trebalo dodatno da utiču na obaranje dinara. Čak i u slučaju takvih tendencija, NBS je tu da ih zaustavi. Trenutne oscilacije posledica su isplate dobiti vlasnicima stranih kompanija u Srbiji, što je uobičajeno za kraj i početak godine, kaže Nikolić.

    Evro je, podsetimo, isto vredeo dva meseca pre i dva meseca posle izbora u 2014, što se dogodilo i tokom izborne 2012. godine.

    Iz NBS saopštavaju da je slabljenje dinara "uglavnom posledica sezonskih faktora". Navodeći da bi vest o održavanju izbora mogla imati posledice po kurs u slučaju političke nestabinosti, u centralnoj banci tvrde da ovaj put ni najave, niti objava da će izbora biti, nisu imale negativan efekat.

    Prema nedavnim tvrdnjama iz NBS, ali i bankarskih analitičara, blago pomeranje kursa dinara ne treba da brine jer je kratkog daha, uz očekivanja da u ovoj godini domaća valuta ostane stabilna, na nivou od 120 do 121 dinara prema evru.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE