Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Sređivanje` broja državnih službenika i funkcionerskih plata

    Koncept Nacrta zakona o sistemu plata u javnom sektoru izmenjen je tako da se uporedivost poslova postiže razvrstavanjem u 12 platnih grupa, saopštilo je Ministarstvo državne uprave koje je pokrenulo i postupak kontrole sprovođenja Odluke o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru.

    Kako je navedeno u saopštenju, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave upozorilo je sve korisnike javnih sredstava da će se poštovanje zakona strogo kontrolisati.

    Dodaje se da tokom sprovođenja Odluke racionalizacija treba da se vrši kroz reorganizaciju rada, koja će omogućiti trajno ukidanje radnih mesta ili smanjenje broja izvršilaca, a nikako proglašavanjem za višak onih zaposlenih čije je radno mesto potrebno i za koje ne postoji zamena.

    Dodaje se da je intenzivna kontrola sprovođenja Odluke dogovorena 19. januara na sastanku Upravnog inspektorata Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Inspektorata za rad Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitanja.

    Do isteka roka za sprovođenje Odluke o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektrou ostalo je "desetak dana", a Ministarstvo će tokom kontrole subjekata proveravati trenutno stanje kako bi se utvrdilo na koji način i u kojoj meri se poštuje ta Odluka.

    Ministarstvo državne uprave je saopštilo da je koncept Nacrta zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru izmenjen tako da se uporedivost poslova postiže razvrstavanjem u 12 platnih grupa, za koje zakon utvrđuje kriterijume razvrstavanja i opšte opise.

    Razrađena je i matrica sa rasponom koeficijenata platnih grupa i platnih razreda, čime je unapređena transparentnost procesa kojim će se, u skladu sa ovim zakonom, zarade u državi međusobno usklađivati.

    "U skladu sa zahtevima javnosti i Svetske banke, radi se na izradi rešenja kako bi se funkcioneri, naročito oni u izvršnoj vlasti, uvrstili u Nacrt zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru."

    Pitanje je naišlo na pravne poteškoće, s obzirom na nepostojanje jedinstvene regulative koja određuje status funkcionera. Cilj je da se njihove zarade ograniče srazmerno nivou odgovornosti, navedeno je u saopštenju.

    Da bi se postigla potpuna transparentnosti i uporedivost, Nacrt zakona obavezuje Ministarstvo državne uprave da redovno objavljuje i ažurira Katalog radnih mesta, kojim će biti popisani svi poslovi koji se obavljaju na radnim mestima u javnom sektoru, dodaje se u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE