Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jevrosimović: Ovo je posao budućnosti, ne čekajte državu

    Softver je najveći izvozni proizvod i trebalo bi da damo šansu domaćim kompanijama da razvijaju softverska rešenja, kaže prvi čovek kompanije Comtrade, koja je u ovoj godini zabeležila dva značajna uspeha na svetskom IT tržištu.

    Comtrade je postao jedna od 10 svetskih kompanija, saradnika evropskog centra za nuklearna istraživanja, CERN, gde će se baviti pitanjima lakšeg pristupa, efikasnijeg upravljanja sistema za skladištenje podataka koji se koristi u CERN.

    Ubrzo je usledio i drugi globalni uspeh – američka kompanija Citrix, jedna od najvećih u silicijumskoj dolini, kupila je neka softverska rešenja upravo od Comtradea. Kompanija ima 4.000 zaposlenih, od kojih 2.000 softverskih inženjera. Više od 15 godina se bave razvojem softvera.

    "Mi smo prvu softversku kompaniju pokrenuli 2000. godine. Ideja je bila da okupimo, ne nacionalnu, nego regionalnu reprezantaciju, pod jedan krov da stavimo najbolje inženjere iz Srbije, Slovenije i BiH, i da sa takvim rešenjima nastupimo na svetskim tržištima", kaže predsednik Comtradea Veselin Jevrosimović.

    "Softver je najveći izvozni proizvod, ne samo sprski. Treba što više da se fokusiramo ka softverskim rešenjima, da gledamo da što manje uvozimo, a što više izvozimo i da damo šansu domaćim kompanijama da razvijaju ta rešenja", naglašava Jevrosimović u izjavi za N1, dodajući da je dokaz za to ugovor Comtradea sa Citrixom.

    "Mi ne možemo da se takmičimo sa Kinom i Indijom, ipak u softverskom inženjerstvu nemamo konkurenciju. Među stotinama hiljada inženjera iz tih zemalja nema softverskih inženjera. Trenutno u svetu nema dovoljno softverskih kadrova", kaže Jevrosimović i dodaje da je zadovoljeno tek 60 odsto potrebe za tim kadrom u svetu. To je zanimanje sadašnjosti i budućnosti.

    Izvoz softvera u Srbiji je u ovom trenutku, između 400 i 500 miliona evra, a realno bi mogao da dostigne iznos od nekoliko milijardi. To je oblast sa velikim potencijalom, a da bismo postigli takve rezultate, Jevrosimović kaže da je potrebno malo više inicijative sa privatne strane.

    "Ja nisam neko ko čeka od države da mu da posao – i za posao moramo da se borimo, neko može da voli ovo okruženje ili da ga ne voli. Ali, potrebno je više inicijative i hrabrosti vlasnika kompanija da izađu van ovog tržišta. Mi smo malo tržište, ne samo mi, nego kompletna istočna Evropa, mi nemamo kupaca na ovom tržištu".

    Jevrosimović je zadovoljan prodajom Tesla tableta, koje proizvodi Comtrade, koji čine 40 odsto od ukupne prodaje tableta. Na pitanje zašto je proizvodnja tih tableta u Kini, a ne u Srbiji, Jevrosimović kaže da je to bio jedini način da se dođe do proizvoda koji može da konkuriše ostalim svetski renomiranim proizvodima.

    On navodi da se svi reporomaterijali, sve komponente za tu industriju proizvode u Kini ili zemljama u njenom okruženju i da je je to najisplativiije mesto za proizvodnju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE