Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Globalna nestabilnost i jeftina nafta brinu ECB

    Evropska centralna banka razmotriće u martu mogućnost dodatnog prilagođavanja monetarne politike, imajući u vidu geopolitičke rizike, kao i previranja na finansijskim tržištima i zabrinutost zbog Kine i ostalih tržišta u razvoju.

    To je, na konferenciji za novinare u Frankfurtu nakon redovne mesečne sednice upravnog veća banke, poručio predsednik ECB Mario Draghi, dodajući da u ECB očekuju da će kamatne stope ostati na sadašnjim, odnosno nižim nivoima kroz duži period.

    "Na početku nove godine ponovo su ojačali rizici slabljenja aktivnosti zbog pojačane neizvesnosti oko izgleda za rast tržišnih ekonomija u nastajanju, volatilnosti na finansijskim i tržištima roba, te zbog geopolitičkih rizika", kazao je Draghi.

    "Zato će biti nužno analizirati i razmotriti moguća prilagođavanja monetarne politike na našoj idućoj redovnoj sednici u martu", kazao je čelnik ECB, signalizirajući mogućnost uvođenja novih mera i pre nego što su mnogi tržišni učesnici očekivali.

    Što se tiče prognoza za privredu, Draghi među nepovoljnim faktorima koji bi mogli prigušiti oporavak evrozone izdvaja nestabilnost globalne ekonomije i geopolitičke rizike.

    Brige zadaje i to što niske cene energenata sada pritiskaju i cene ostalih roba i usluga, podstičući još veće udaljavanje stope osnovne inflacije od zacrtanih nešto manje od dva posto i ugrožavajući verodostojnost takvog cilja.

    "Za stope inflacije sada se očekuje da će idućih meseci ostati vrlo niske, ili u negativnom području, da bi se oporavile tek u drugom delu 2016. godine", kazao je Draghi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE