Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pad kamata smanjuje i nivo `loših` kredita

    Bankari i ekonomisti u ovoj godini očekuju pad nenaplativih kredita i u Srbiji, zahvaljujući, pre svega, padu kamatnih stopa.

    Nivo "loših" kredita se smanjuje i taj trend će se nastaviti u ovoj i sledećoj godini. Vrednost nenaplativih zajmova u posedu evropskih banaka, kako navodi Evropska bankarska agencija, iznosi više od 900 milijardi evra, što je jednako godišnjem bruto društvenom proizvodu Španije i 7,3 odsto Evropske unije.

    Kod nas je vrednost loših zajmova oko 3,5 milijardi dinara, ili nešto ispod 19 odsto od ukupno odobrenih pozajmica, s tendencijom popravljanja. Popravlja se urednost u vraćanju bankarskih kredita, ističe generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

    Docnja je kod preduzeća, ukazuje Dugalić, smanjena sa 20 na 19,3 odsto, a kod građana sa 17,4 odsto na 16,3 odsto. Prvi put u 2015. godini imamo učešće loših kredita ispod 20 odsto, što je dobar podatak i taj trend smanjivanja se nastavlja.

    Srbija bi u 2017. godini mogla da smanji nivo zajmova koji se ne vraćaju na oko 18 odsto. Jedan od glavnih faktora koji pomaže u smanjivanju loših kredita je pad kamatnih stopa kako u Evropi, tako i kod nas.

    Ekonomsko okruženje za banke koje posluju u regionu centralne i istočne Evrope je do sada bilo pozitivno i, uprkos nekim izuzecima, većina zemalja regiona zabeležila je ekonomski rast. U narednom periodu očekuje se dalji rast, što će dati dodatni podsticaj kreditiranju, ukazuju analitičari UniCredita.

    Manje kamate omogućavaju i firmama i građanima da refinansiraju svoje obaveze pod povoljnijim uslovima i da umanje rate, kaže ekonomista Mlađan Kovačević. To im olakšava otplatu i time se smanjuju dugovanja. S druge strane, banke su počele da otpisuju i prodaju zajmove koje ne mogu da naplate, što ih rasterećuje i otvara prostor za nove kredite.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE