I pored više akcize cene goriva iste - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

I pored više akcize cene goriva iste

Početkom ove godine barel sirove nafte bio je skuplji za gotovo 10 dolara nego prethodne nedelje, ali je u odnosu na jun 2014. godine bio jeftiniji više od tri puta.

Naime, pre godinu i po dana barel “brenta” koštao je oko 110 dolara, a potom je počeo da klizi na dole. I dok je na početku ove godine barel “brenta” koštao oko 40 dolara,  krajem prošle nedelje cena se spustila i ispod 30 dolara, a krejem ove barel “brenta” prodavao se za oko dva dolara višoj ceni, jer je ta količina koštala 30,77 dolara. 

I dok se cena sirove nafte neprestano menja, na domaćem naftnom tržištu većih promena cene goriva nema, uprkos tome što je od prvog dana ove godine akciza na naftne derivate viša – na benzin za 2,5 dinara, na dizel gorivo četiri dinara. Tome je svakako doprineo pad cene sirove nafte na svetskim berzama, jer su učesnici na domaćem naftnom tržištu uspeli da zadrže isti nivo cena litre goriva kao i pre povećanja akciza. Uz to, poslednjih nekoliko dana gorivo je na većini benzinskih pumpi nešto jeftinije, pa se i bezolovni benzin i dizel gorivo prodaju za oko 130 dinara po litru.

Dakle, povećanje akciza nije se odrazilo na više cene goriva na benzinskim pumpama, ali nije došlo ni do smanjenja cene kao posledice pada cene sirove nafte na svetskim tržištima. Ova cenovna klackalica, odnosno usklađivanje troškova i prihoda naftnih kompanija na domaćem tržištu, dovela je do toga da su u cene goriva, pre svega dizela,  u Srbiji više nego u zemljama u okruženju. Tako je litar bezolovnog benzina u našoj zemlji oko 1,06 evra, koliko plaćaju i potrošači u Crnoj Gori, ali je više nego u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Bugarskoj gde litar ovog goriva košta ispod jednog evra, a povoljnije je kupiti ga i u Mađarskoj. Iako razlike u ceni nisu velike, potrošači u Rumuniji, Sloveniji, Hrvraskoj, Albaniji i Grčkoj ovo gorivo plaćaju skuplje nego u Srbiji.

Kada je dizel gorivo u pitanju, u Srbiji je litar oko oko 1,06 evra i od zemalja u regionu skuplje ga plaćaju samo potrošači u Albaniji i Grčkoj. Zanimljivo je da je ovo gorivo jeftinije ili neznatno skuplje nego u Srbiji u mnogo bogatijim zemaljama nego što je naša i u kojima su prosečne plate daleko više. Tako je dizel goriva povoljnije kupiti u Nemačkoj ili Austriji gde litar košta 1,02 evra, ili Češkoj gde je 1,03 evra, u Luksemburgu je ispod evra, u Francuskoj  1,10 evra…

Najpovoljnija cena u Rusiji

Među zemljma u kojima je punjenje rezervoara prilično skupo je Italija, jer je litar benzina oko 1,50 evra, a dizel goriva oko 1, 33 evra, kao i u Norveškoj gde za benzin treba platiti 1,38, a dizel 1,26 evra za litar. I dalje je najpovoljnije gorivo natočiti u Rusiji jer je litar benzina oko 0,40 evra, a dizela je oko 0,39 evra, a potom sledi Belorusija, gde za litar bennzina treba nešto malo manje od 0, 70 evra, a dizela nešto malo više od te cifre.

What's your reaction?

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE