Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kremlj upumpava milijarde zbog jeftine nafte

    Ruska vlada spremna je da uloži devet milijardi dolara za borbu protiv krize, pošto je usporena ekonomska aktivnost zemlje zbog pada cene nafte.

    Vrednost ruske rublje u odnosu na dolar je prošle nedelje bila najniža do sada. To je izazvalo zabrinutost ruskih građana koji strahuju da ih čeka još jedna godina recesije i smanjene kupovne moći.

    Ruska vlada spremna je da uloži 750 milijardi rubalja (oko devet milijardi evra), rekao je ministar ekonomije Aleksej Uliukajev.

    Nafta i gas predstavljaju polovinu budžetskih prihoda Rusije. Ekonomska predviđanja za ovu godinu u Rusiji temeljila su se na pretpostavci da će cena nafte biti 50 dolara po barelu. Cena nafte, međutim, opala je na 30 dolara po barelu.

    Bruto domaći proizvod Rusije pao je prošle godine za 3,7 odsto, a Međunarodni monetarni fond očekuje da će ove godine takva tendencija nastaviti.

    Bez konkretnih dogovora sa Arapima

    Rusija je saopštila da ne postoje konkretni planovi za smanjenje proizvodnje nafte u koordinaciji sa Saudijskom Arabijom i naftnim kartelom OPEC.

    Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je novinarima da Rusija "aktivno razgovara o nestabilnosti na tržištima nafte" sa Saudijskom Arabijom i OPEC, ali da zasad nema konkretnih rezultata tih razgovora.

    Šef naftovoda Transnjeft Nikolaj Tokarev rekao je dan ranije da su planirani razgovori o smanjenju proizvodnje sa Saudijskom Arabijom, koja ima glavnu reč u OPEC.

    Ruski ministar za energetiku Aleksandar Novak rekao je da se radi na organizovanju sastanka s članicama OPEC i proizvođačima nafte izvan tog kartela.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE