Jedan turski investitor bi da pravi sokove u Srbiji?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Jedan turski investitor bi da pravi sokove u Srbiji?

  Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine saopštilo je da je jedan turski proizvođač voćnih sokova koji ima razvijenu distributivnu mrežu u svetu, odlučio da u Srbiji izgradi fabriku za preradu voća i proizvodnju voćnih sokova.

  Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, o toj odluci ministarku Snežanu Bogosavljević Bošković je izvestio ambasador Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozaj, s kojim je razgovarala o konkretnim planovima investiranja Turske u Srbiju, u oblasti prerađivačke industrije voća.

  Dodaje se da su tokom sastanka Bogosavljević Boškovićeva i Kemal Bozaj istakli značaj dobrih odnosa Srbije i Turske na svim nivoima, što za rezultat ima i značajno investiranje u srpsku poljoprivredu.

  Na sastanku je zaključeno i da Srbija proizvodi značajne količine voća, ali da postoje neiskorišćeni potencijali za njihovo povećanje, kao i da se pored tradicije u voćarskoj proizvodnji i dobrih klimatskih uslova, prednosti Srbije ogledaju u znanju i iskustvu u proizvodnji voća i voćnih sokova, pa je svaka nova investicija u preradne kapacitete voća u Srbiji više nego dobrodošla.

  "Najavljena turska investicija je od velikog značaja, ne samo zbog podizanja prerađivačkih kapaciteta u Srbiji i povećanja izvoza gotovih proizvoda sa višom fazom prerade već i zbog otvaranja novih radnih mesta, kao i sigurnog plasmana proizvoda srpskih voćara", naglašava se u saopštenju.

  U saopštenju ministarstva poljoprivrede se navodi i da se u Srbiji prosečno proizvede 1,6 miliona tona svežeg voća, što predstavlja ozbiljnu sirovinsku bazu za preradu tih proizvoda, ali da se svega oko 20 odsto proizvedenog voća preradi u gotove proizvode.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE