Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Univerzalne istine o sreći: Pascal je znao odgovore na savremene dileme još u 17. veku

    Neke važne istine nisu nove, ali ostaju revolucionarne za one koji ih istinski primenjuju na svoj život.

    Blaise Pascal, francuski filozof i matematičar 17. veka, daje vrlo korisne savete koji su potpuno otkriće za pojedince i društva koji su ih premestili iz teorije u praksu.

    “Senzibilitet čoveka prema sitnicama i njegov senzibilitet prema velikim stvarima pokazuje čudnu inverziju.” – Blaise Pascal

    “Sitnica, trivijalnost” je nešto što ima veoma malu vrednost, značenje i važnost. Ko može da opovrgne da mnogi od nas, sasvim pogrešno, pridaju suviše pažnje takvim stvarima? Naša opsesija, koja je na nivou kulture, za ogovaranjem slavnih, skandali, reality program, i političke drame su štetne jer odvlače pažnju sa stvari koje su bitne. Pascal bi dodao da su traganje za bogatstvom, sitna zadovoljstva i status takođe trivijalnosti, baš zato što neće dovesti do istinskog ispunjenja ako ih postavimo kao naše prioritete.

    Koje su to “velike stvari” na koje Pascal misli? On upozorava svoje čitaoce da razmisle o stvarima koje su bitne: važnost dobrog karaktera, pitanja povezana sa besmrtnošću duše, i da li postoji ili ne postoji Bog.

    Esencijalno, Pascal želi da razmotrimo velika pitanja o životu, i da im damo pažnju i dublje promišljanje kakvo i zaslužuju. Ta pitanja su suviše važna da bismo ih odbacili. Način na koji odgovorimo na njih uticaće na naše živote veoma dramatično, bilo da smo toga svesni ili ne.

    Da bismo bili srećni, potrebno je da se zapitamo i odgovorimo na ova pitanja zbog nas samih i za nas same, tražeći ono što je istinito i mudro primenjujući na naše živote.

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE