Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hoće li stanodavci da `svale` porez na podstanare?

    Novim Zakonom o stanovanju država dobija bazu stanova koji se izdaju, što će dovesti do masovnije naplate poreza na kiriju, a nije isključeno ni njeno povećanje.

    Zakon o stanovanju i održavanju zgrada koji je po hitnom postupku ušao u skupštinsku proceduru predviđa mogućnost uvođenja profesionalnih upravnika za zgrade sa 30 i više stanova, koji će dobijati licencu od Privredne komore Srbije.

    Oni će od vlasnika koji izdaju stanove zahtevati sve podatke o podstanarima, što će državi omogućiti da dobije detaljnu bazu iz koje će se tačno videti ko iznajmljuje stan. To će doneti i mogućnost veće naplate poreza na kirije od 20 odsto koji trenutno plaća tek oko jedan odsto stanodavaca.

    Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji ima 259.479 stanova koji se izdaju. Samo u Beogradu ih je 73.915. Ukoliko se uzme da je prosečna mesečna kirija 200 evra i da će najmanje 100.000 stanova imati profesionalnog upravnika, to znači da bi država svakog meseca na ime poreza od izdavanja stanova mogla da profitira četiri miliona evra.

    Tek nekoliko hiljada stanodavaca je dosada plaćalo porez na kiriju. Sada bi to možda moglo da se promeni, a stanodavci bi veće troškove mogli da prevale na podstanare. Porez od 20 odsto tako bi, recimo, kiriju od 200 evra mogao da poveća za 40 evra, kaže jedan od stanodavaca koji se ovom problematikom bavi poslednjih nekoliko godina.

    S druge strane, Mirko Mirković, advokat i zastupnik Udruženja podstanara kaže za Blic da bi masovnija naplata poreza teško mogla da se prevali na kirije jer podstanari nemaju novca. U slučaju povećanja kirije, podstanari bi počeli da se sele u druge jeftinije stanove, ocenio je Mirković.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE