Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    PREDOMISLIO SE: Bez drastičnog smanjenja plate zbog bolovanja?

    Novi zakon o platama u javnoj upravi ipak neće dodatno smanjiti zarade oko 500.000 državnih službenika u danima bolovanja, saznaje Blic.

    Zaposlene u javnoj upravi uznemirila je nedavna najava ministra finansija Dušana Vujovića da će im po novom zakonu tokom bolovanja za 65 odsto biti umanjena osnovna plata, a ne prosek 12-mesečnih primanja u koji ulaze i dodaci za dežurstva, rad vikendom i praznikom, prekovremeni rad, noćni rad, regres…

    Međutim, iako je čak pretio i ostavkom ako njegov predlog ne prođe, Vujović se predomislio i pristao na to da se i po novom zakonu računa 12-mesečni prosek, predviđen Zakonom o radu.

    Tako će, primera radi, plata lekara specijaliste, koja sa svim dodacima iznosi 96.000 dinara, tokom mesec dana bolovanja biti umanjena na 62.400, umesto da bude bukvalno prepolovljena na 46.800 dinara, što bi se desilo da je prošla prvobitna Vujovićeva zamisao.

    Najnovija verzija nacrta zakona o sistemu plata zaposlenih u javnoj upravi, koja je i sindikatima po volji, sutra bi trebalo da bude poslata na mišljenje u sva ministarstva, a tokom naredne nedelje obaviće se i još jedan krug razgovora sa sindikatima.

    Ipak, ne očekuju se nove prepreke, pa bi zakon krajem sledeće nedelje trebalo da bude usvojen na sednici Vlade i poslat Skupštini na usvajanje.

    Na pitanje da li je Vujović definitivno popustio, u Ministarstvu državne uprave, koje treba da pošalje zakon Vladi, za Blic kažu da je "zajednički cilj svih državnih organa i sindikata da se pronađe adekvatno rešenje", uz apel "da se ne izvlači pojedinačan stav iz tog cilja do kojeg se mora doći, a to je uređen sistem plata".

    Kako Blic saznaje, Vujović je odustao i od ideje da minuli rad bude ukinut kao posebna stavka u zaradi i bude samo deo koeficijenta za obračun plate. Tako će zaposleni i dalje po osnovu minulog rada dobijati uvećanje plate od 0,4 odsto po godini staža.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE