Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Virus Zika alarmirao svet

    Svetska zdravstvena organizacija proglasila je globalnu vanrednu situaciju zbog brzog širenja virusa Zika, koji prenose komarci.

    SZO je saopštila da virus Zika predstavlja opasnost za javno zdravlje u svetu zbog čega je neophodan hitan i jedinstven odgovor.

    Kako je preneo BBC, SZO je virus Zika stavila u istu kategoriju, kada je u pitanju međunarodna zabrinutost, kao i ebolu.

    Ovo je saopšteno posle kriznog sastanka SZO na kom su eksperti razmatrali da li bi međunarodne napore u cilju suzbijanja epidemije trebalo hitno pojačati.

    U razgovorima je učestvovalo 12 nezavisnih članova komisije – stručnjaka u oblasti epidemiologije, javnog zdravlja i zaraznih bolesti iz Severne i Južne Amerike, Evrope, Azije i Afrike.

    Prošlog četvrtka je generalni direktor SZO Margaret Čen rekla da je nivo uzbune "ekstremno visok", iako nema dokaza da je virus Zika odgovoran za nagli porast broja beba rođenih u Brazilu sa abnormalno malim glavama.

    SZO procenjuje da bi u Severnoj i Južnoj Americi u narednoj godini moglo da bude čak četiri miliona slučajeva obolelih od tog virusa.

    Poslednji put je SZO proglasila globalno vanredno stanje 2014. godine zbog epidemije ebole, podseća američka agencija. SZO je prošle nedelje upozorila da se virus Zika "eksplozivno širi".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE