Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    2 miliona dinara prosečan dug firme za energente

    Preduzeća u Srbiji duguju prosečno duguju čak milion dinara za struju i isto toliko za gas, a na listi neplatiša su firme koje štiti država, komunalna preduzeća, bolnice.

    Petrohemija za gas duguje čak 27 milijardi, struju nisu platili u iznosu od šest milijardi, a NIS su ostali kratki oko 23 milijarde dinara. Primer ovog preduzeća je među najlošijim primerima dugovanja privrede za energente. Sličnih dužnika, među kojima prednjače javna preduzeća, ima čak 65.000, a oni državi treba da plate oko 100.000 milijardi dinara.

    Građani Elektroprivredi Srbije treba da plate oko devet milijardi dinara, ali oni nisu najveća boljka ovog preduzeća. Nenaplaćeni računi ESP zapravo odlaze na teret drugih državnih firmi.

    Dugovanja privrede za struju iznose 28 milijardi dinara i čine 75 odsto ukupnog duga prema EPS Snabdevanju, kažu u EPS. Prosečno, kupci na garantovanom snabdevanju duguju 1,23 mesečna računa, a na komercijalnom snabdevanju 2,52 mesečna računa.

    Prosečan dug državne firme je milion dinara. Najviše duguju fabrike koje su na listi 17 preduzeća koja do maja ove godine štiti država, pa one ne moraju da plaćaju račune.

    Tu su i toplane, ali i domovi zdravlja, vrtići i škole kojima je nemoguće isključiti električnu energiju jer se smatraju za prioritetne ustanove. Duguju i komunalna preduzeća za javnu rasvetu, vodovod, kanalizaciju, parking…

    >>>>EPS RADI ŠTA HOĆE: Dužnici sa `posebnim statusom`

    Među zaštićenim firmama koje su veliki dužnici za energente su Azotara, Resavica i Petrohemija, a ove firme mahom duguju milijarde i za prirodni gas Srbijagasu. Samo Azotara i Petrohemija su dužne oko 40 milijardi dinara, a ostatak privrede duguje još skoro toliko.

    Od ukupno 126 milijardi dinara, koliko iznose potraživanja Srbijagasa, čak 77,97 odsto čine potraživanja prema privredi, podaci su Srbijagasa. Oko 12,28 odsto su daljinski sistemi grejanja, a 8,84 distributeri. Ima tu dužnika i iz prosvete, zdravstvenih ustanova i Vojske.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE