Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Srbiji još uvek radi firma Južni tok

    Iako je Gasprom raskinuo ugovor o izgradnji ruskog gasovoda, preduzeće Južni tok i dalje postoji jedino kod nas, prenose Večernje Novosti

    Gasprom je i sam prošle nedelje raskinuo ugovor
    sa firmom koja je trebalo da gradi “Južni tok” i tako stavio tačku na projekat o kojem se spekuliše i više od godinu dana, otkad ga je otkazao Vladimir Putin. Iako je ruski gigant odustao od gasovoda, Srbija izgleda i dalje – nije. U Novom Sadu još postoji firma Južni tok Srbija, koja je smanjila broj radnika, ali i dalje nastavlja da radi.

    U “Južnom toku d.o.o.” radi i dalje oko deset zaposlenih, za razliku od 40 ljudi, koliko je firma brojala prošle godine. Većina radnika koji su došla iz “Gasproma” je prešla u druge “Gaspromove” pogone u Srbiji ili se vratila u Rusiju.

    Iz preduzeća Južni tok Srbija kažu da nastavljaju da rade i da nisu obavešteni koliko će još biti u pripravnosti.

    Dok su Rusi prešli na druga zaduženja iz oblasti energetike, naši radnici su se većinom vratili u “Srbijagas”, gde su prethodno i bili angažovani. Srpski “Južni tok d.o.o.” iz Novog Sada trebalo je da bude zatvoren još u januaru prošle godine, kada je planirano da se celokupan srpski tim inženjera i projektanata vrati u svoje matično preduzeće.

    Kako je “Južni tok Srbija”, koji je osnovan u Švajcarskoj kao ofšor firma, bio 51 odsto u vlasništvu “Gasproma”, oni su do sada plaćali zaposlene i svu logistiku. Ipak, nije poznato ko će sada finansirati postojanje firme, ako je i “Gasprom” izašao iz posla. Što se tiče poslovnih prostorija, ofšor koristi kancelarije “Srbijagasa”.
     

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE