Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Koliko juan može da uzdrma dolar?

    Kineski juan će u narednoj deceniji ugroziti dominaciju američkog dolara, ali neće nadmašiti njegov status glavne svetske valute, navodi američka komisija za odnose s Kinom.

    Juan će dobiti na značaju na uštrb japanskog jena, evra, britanske funte, a "mogao bi malo da podrije" status dolara, navela je u objavljenoj studiji Komisija za procenu privrede i bezbednosti u odnosima SAD i Kine.

    Studiju, koju je napisao ekonomista Eswar Prasad s univerziteta Kornel, predviđa da će Kina dopustiti da se njen čvrsto kontrolisani finansijski sistem "uveliko otvori za naredne tri do pet godine".

    Kineske vlasti, međutim, moraju sprovesti opsežne reforme pre nego što juan, poput dolara, bude smatran "bezbednim utočištem" kojem pribegavaju investitori u kriznim vremenima, navodi se u analizi.

    Mada Kina agresivno promoviše upotrebu svoje valute u svetskoj trgovini, juan se koristi u manje od tri odsto prekogranilčnih transakcija, dok se dolar koristi u 44, a evro u 29 odsto.

    Peking je, s duge strane, zabeležio simboličnu pobedu prošle godine kada je Međunarodni monetarni fond uključio juan u svoju korpu valuta.

    U studiji se navodi i da će se promeniti kineske investicije u SAD. Kina je trenutno najveći pojedinačni strani vlasnik američkog duga, a u budućnosti će kineski investitori sve više ulagati u američke akcije, nekretnine i kompanije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE