Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bukowski o pisanju: Ili je umetnost ili je parče sira

    Bukowski je bio surov i sirov pisac. Nije davao ni pet para na tehnikalije, već je obraćao pažnju na suštinu i smisao. Pisao je „iz stomaka“ a tu nas upravo i udaraju njegove rečenice. Prezirao je foliranje i lošu poeziju. A to se može videti i iz njegovih privatnih pisama, čije delove prenosi sajt BrainPickings.

    U pismu koje je poslao svom prijatelju Anthony Linick 1959. godine, Bukowski koji je tada imao 29 godina, tvrdi da je jedina značajna stvar kada je u pitanju poezija nije ono što ona jeste već – pojam koji svako od nas nosi u srcu:

    Mislim da će mnogi od naših pesnika, iskrenih, priznati da nemaju manifest. To je bolno priznanje ali umetnost poezije nosi svoje sopstvene moći bez potrebe da ih prekrši kroz kritiku. Ne mislim da poezija treba da bude vurgalan i neodgovoran klovn koji baca svoje reči u prazninu. Ali onaj osećaj dobrog pesnika nosi svoje razloge za postojanje… Umetnost nosi svoje razloge, i to je ili umetnost ili je nešto drugo. Ili je pesma ili je parče sira."

    U jednom drugom pismu prijatelju, on lamentira nad nečim drugim što želi da se provuče kao umetnost:

    "Skoro sva poezija koja je napisana, prošla i sadašnja, promašaj je jer joj namera, stremljenje i akcenat nije kao klesanje kamena, jedenje dobrog sendviča ili ispijanje dobrog pića, već više kao neko kaže: „Vidi, napisao sam pesmu… vidi moju PESMU!

    Bukowski prati svoju odbojnost ka restriktivnim pravilima koja ga vraća u studentske dane kada je dobio D (dvojku) za znanje engleskog jezika, i o tome piše Linicku:

    "Nisam obraćao đavolsku pažnju na gramatiku, i kada sam pisao to je bila ljubav prema reči, boja, kao bacanje boja na platno, i koristio sam uvo i čituckao sam ovde i onde, i generalno je bilo u redu, ali tehnički nisam znao šta se dešava, niti me je zanimalo."

    Bukowski je smatrao da su pisci kao što su Hemingway, Sherwood Anderson, Gertrude Stein, Saroyan menjali pravila, i vodili su se svojim osećajem kako bi rečenica trebalo da teče. A James Joyce je išao čak i dalje od toga. „Mi smo zainteresovani za boje, oblike, smisao, snagu… pigmente koji čine našu dušu,“ smatrao je Bukowski.

    Foto: BrainPickings/Printscreen

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE