Srbija četvrta u regionu po zlatnim rezervama - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Srbija četvrta u regionu po zlatnim rezervama

Narodna banka Srbije planira da nastavi sa kupovinom zlata, jer je to jedna od najsigurnijih zaštita od inflacije. Srbija po količini zlatnih rezervi prva među bivšim jugoslovenskim republikama, a četvrta u regionu.

Centralna banka ima 17,4 tone zlata u rezervama, što je za 2,5 tona više nego pre dve godine. Zlato u deviznim rezervama služi, inače, kao zaštita od inflacije na duži rok, da osigurava prinos, omogućuje smanjenje rizika deviznih rezervi, ali i daje jemstvo poverenja u centralnu banku, posebno u vremenima krize.

Devizne rezerve NBS su na kraju decembra iznosile 11,8 milijardi evra. Najveći deo deviznih rezervi, oko 69 odsto, Srbija drži u hartijama od vrednosti u prvoklasnim i po svim standardima sigurnim evropskim bankama.

Sa zlatom se postupa mudro i konzervativno, u njemu se drži oko pet odsto deviznih rezervi, a to je ono što se Srbiji i preporučuje. Tako naša zemlja ima zlata u vrednosti od 566,3 miliona evra, u inostranstvu drži devize vredne 2,87 milijardi evra, dok je u hartijama od vrednosti plasirana 6,91 milijarda evra. Devizne rezerve komercijalnih banaka iznose 1,43 milijarde evra.

Centralna banka, ovakvom strukturom, smanjuje rizik deviznih rezervi jer nije dobro svu aktivu držati u istom obliku i na jednom mestu. A, zlato, takođe, štiti od inflacije koja u evrozoni može pojesti prinos koji NBS ostvaruje na hartije u evropskim zemljama.

Ovaj plemeniti metal se u Srbiji čuva u obliku zlatnih poluga, zlata na računima centralne banke u inostranstvu i kovanog zlata. Najveći deo je u zemlji, dok se mali deo čuva u inostranstvu. Centralna banka ga je kupovala isključivo na domaćem tržištu.

Ako se pogleda struktura zlatnih rezervi zemalja Balkana najviše plemenitog metala ima Turska – 529 tona, zatim slede Grčka sa 112,4 tone, Rumunija sa 103,7 i Bugarska sa 40,1 tonom. Makedonija raspolaže sa 6,8, Slovenija sa 3,2, BiH sa tri i Albanija sa 1,6 tona.

U svetu najviše zlata ima SAD – čak 8.133,5 tona ili 71,6 odsto ukupnih rezervi. Sledi Nemačka sa 3.384,2 tone, ili 66,4 odsto rezervi. Na trećem mestu je Italija sa 2.451,8 tona zlata, ili 65,8 odsto ukupnih rezervi.

What's your reaction?

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE