Švedska planira privremeno zapošljavanje migranata - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Švedska planira privremeno zapošljavanje migranata

Švedska traži od svojih mesnih uprava da migrantima obezbede privremeni posao u okviru napora za smanjenje sve veće napetosti zbog njihovog priliva.

"Vidimo brojne dobre inicijative u privatnom sektoru, gde firme imaju veliku odgovornost kako bi se olakšao smeštaj izbeglica. Svakako je važno  i da javni sektor preuzme svoj deo odgovornosti", rekao je ministar uprave Ardalan Shekarabi.

Važan izvor privremenog zapošljavanja mogao bi biti praksa u sistemu visokog školstva, dodao je, istakavši da su "srednje škole i univerziteti u zemlji veoma zainteresovani" za takvu vrstu privremenog zapošljavanja.

I od mesne uprave je zatraženo da obezbedi mogućnost stažiranja za barem 1.000 pridošlih. Švedska je u 2015. primila 160.000 migranata, što je u odnosu na broj njenih stanovnika, najviše u EU.

Problemi u njihovoj integraciji sve više zabrinjavaju javnost i političke čelnike. Uz probleme u zapošljavanju, migranti nailaze i na jezičku barijeru, teškoće u smeštaju i na sve veće protivmigraciono raspoloženje.

Polovina migranata u Švedskoj nema posla sedam godina nakon dolaska u zemlju, a tek 60 posto je pronašlo posao nakon 15 godina, navodi institut Statistics Sweden.

Foto: Beta-AP

What's your reaction?

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE