Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Što jeftinija nafta to više otpuštanja

    Međunarodna agencija za energiju (IAE) ocenila je da bi višak nafte na svetskom nivou mogao biti veći nego što se to ranije pretpostavljalo, što će dodatno povećati opasnost od daljeg smanjenja cena nafte, preneo je Bloomberg.

    Agencija, koja savetuje proizvođače nafte, u mesečnom izveštaju je navela da je proizvodnja veća od potrošnje za u proseku 1,75 miliona barela dnevno, dok je prošlog meseca procenjeno 1,5 miliona barela nafte.

    Pad cena nafte odgovora potrošačima, ali nanosi velike gubitke naftnim kompanijama, a donosi pritisak i na banke koje su kreditirale kompanije koje istražuju i crpe taj energent. Veliki pad na berzama ove godine, delom je izazvan i padom cene nafte.

    Višak nafte bi mogao biti još veći pošto članice OPEK-a povećavaju proizvodnju, navela je IAE.

    -S tržištem već preplavljenim naftom, teško je videti kako će cene nafte uskoro značajno porasti, navela je IAE .

    Iako naftne komapnije u Srbiji tek treba da izađu s podacima o rezulttima poslovanja za prošlu godinu, British Petroleum, zabeležio je najveći gubitak u poslednjih 20 godina.

    Ovaj britanski energetski gigant loše rezultate objašnjava činjenicom da je došlo do dramatičnog pada cena nafte. To je razlog zbog čega je najavljeno otpuštanje još 3.000 zaposlenih u sektorima eksploatacije i prerade nafte.

    Za celu 2015. godinu, BP je uknjižio gubitak posle oporezivanja od 6,5 milijardi dolara (5,97 milijardi evra) u odnosu na neto profit od 3,78 milijardi dolara godinu dana ranije, potvrdili su iz te kompanije.

    Sve je to uslovilo da na otvaranju trgovanja na Londonskoj berzi akcija BP-a budu u padu za 5,0 procenata.

    Na sunovrat godišnje zarade uticali su i troškovi od 2,6 milijardi dolara u četvrtom kvartalu, nastali uglavnom zbog pogoršanja poslovanja u segmentu eksploatacije nafte, ali i u sektorima istraživanja i proizvodnje, kao i usled rashoda restrukturiranja kompanije.

    Neto profit kompanije u četvrtom kvartalu 2015. je iznosio je svega 196 miliona dolara, u odnosu na 2,2 milijarde dolara prethodne godine.

    Britanska naftna grupacija je zbog toga primorana da do kraja 2017. godine ukine još 3.000 radnih mesta u prerađivačkom sektoru, koji se bavi rafinisanjem nafte i trgovinom, povrh 4.000 otkaza koje je lani već najavila za ovu godinu. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE