Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Eksperti objavili: Ovo je najbolje doba dana za najudarniji rad

    Produktivnost je individualna stvar – strategija za završavanje poslovnih zadataka u određeno vreme za jednog je uspešna a za druge propast. Ipak, naučnici kažu da postoje univerzalni "sati tokom kojih imamo više energije" koji su biološki određeni, i tokom kojih treba raditi odgovornije zadatke.

    Prema anketi portala MojPosao, 47% ispitanika najproduktivnije je na početku radnog dana. Sredinom dana najproduktivnije je 28%, a pred kraj radnog dana, očekivano, samo 9%. Postoje i oni koji su na vrhuncu zadatka kada nikog nema, to su oni koji najbolje rade pre nego što kolege dođu, ili kada odu. Ili kada rade od kuće. "Vukova samotnjaka" je 15%.

    Sam Carpenter je u svojoj knjizi „Work the System“ opisao doba dana kada imamo najviše energije. Zaključak je – svi smo različiti. Postoji i jedna druga knjiga „The Productivity Project“, koju je napisao Chris Bailey, i koji je proveo godinu dana eksperimentišući oko različitih strategija za bolju produktivnost.
    Najproduktivniji ne upravljaju samo svojim vremenom dobro, već dobro raspodeljuju svoju energiju i pažnju,“ napisao je Bailey. „Treba da reorganizujete svoj dan tako da kada imate najviše energije tada radite pametnije umesto napornije.

    Da bi našao biološko „udarno“ vreme, Bailey je izbacio kofein i alkohol iz upotrebe, jeo minimum šećera, i budio se bez alarma. Svakog dana tokom tri nedelje, pratio je nivo energije na svakih sat vremena. Na kraju eksperimenta, otkrio je da je najudarnije vreme za rad između 10 sati ujutru i podneva, i popodne između 17 i 20h. Kada je to saznao, počeo je da menja svoj dan, tako što je radio na najznačajnijim zadacima tokom tih sati. Kada bi hteo da poveća energiju, radio je na manje zahtevnim zadacima, a pojačavao je energiju šoljicom zelenog čaja.

    Drugim rečima, ako znate da imate teškoća da se fokusirate između 15 i 16h, na primer, onda bi tad trebalo da radite manje zahtevne zadatke, kao što je proveravanje mejla.

    Bailey upozorava da ako generalno imate manjak energije odmah nakon što ustanete, onda je najbolje da radite kreativne zadatke posle jutra. Njegovo istraživanje kaže da je deo našeg mozga povezan sa kreativnim razmišljanjem tada najaktivniji.
     

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE