Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

SA KUBE U ISTORIJU: Papa i Kiril veći od Velike šizme

Istorijski susret pape Francisca i ruskog patrijarha Kirila u Havani izrodio je i zajedničku deklaraciju o verskom jedinstvu, uz poziv verskih poglavara na hitnu akciju za pomoć hrišćanima u Iraku i u Siriji.

U deklaraciji potpisanoj posle susreta koji je trajao oko dva sata, poziva se na mir u Siriji, Iraku i Ukrajini, a Evropa da "zadrži veru u svoje hrišćanske korene".

Papa je rekao da su poglavar Ruske pravoslavne crkve i on razgovarali "jasno i direktno" i da on "jako ceni njegovu želju za jedinstvom". Sastanak pape i patrijarha smatra se istorijskim događajem posle skoro hiljadugodišnje podele hrišćanstva na istočnu i zapadnu crkvu.

Sastanak je održan na aerodromu u Havani. Dvojica poglavara, srdačno su se pozdravili i tri puta poljubili pre nego što su se povukli na razgovore.

"Sastajemo se u pravo vreme i na pravom mestu. Želim još jednom da naglasim da je to božja volja", rekao je Kiril na početku susreta sa papom, koji je uzvratio "Konačno" i "mi smo braća".

U zajedničkoj deklaraciji dva poglavara su izrazila žaljenje zbog "gubitka jedinstva" između hrišćana i želju za njegovim ponovnim uspostavljanjem.

"Svesni brojnih prepreka koje još treba prevazići, nadamo se da će naš susret doprineti ponovnom uspostavljanju jedinstva željenog od Boga", rekli su poglavari katoličke crkve i najveće pravoslavne crkve u dokumentu potpisanom posle njihovog prvog susreta od velikog raskola, ili šizme dve crkve 1054. godine.

Oni su pozvali na hitnu akciju da se pomogne hrišćanima u Siriji i u Iraku.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu na hitno delovanje da se spreči proterivanje hrišćana sa Bliskog Istoka… U Siriji i u Iraku nasilje je već odnelo hiljade života i ostavilo milione ljudi bez doma i resursa", navela su dva velikodostojnika u zajedničkoj deklaraciji.

Foto: TV Cubavision

What's your reaction?

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE