Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta je depresija, kako da je prepoznate i pomognete sebi i drugima (VIDEO)

    U bolnom pismu svom bratu, Vincent van Gogh uhvatio je duševnu patnju tokom depresije u jednoj poražavajuće savršenoj metafori: “Osećaš kao da ležiš, a ruke i noge su ti vezani na dnu dubokog mraka, potpuno bespomoćno.”

    Depresija u svoj svojoj snazi može da se prikaže kod recimo bolesnika – od onih koji su oboleli do raka, preko onih sa srčanim oboljenjima do pacijenata sa prelomom kuka. Svi su se oni sporije oporavljali, ili u slučaju raka – kraće živeli ako su bili u depresiji. Veza između emocija i kliničkog stanja nije biološkog porekla, već stvar pacijentovog stava: Depresivni pacijenti su se s mnogo više otpora pridržavali medicinskih uputstava.

    Niko nije tako uhvatio ovu kugu ljudskog duha sa većom živošću i oštrinom od Williama Styrona (rođen 11. juna 1925., a umro 1. novembra 2006. godine) u knjizi “Darkness Visible”. Ovo je pronicljiv memoar o depresiji, a Styron ga je pisao kao onaj “koji je patio od boljke i vratio se da o tome propoveda.” On je oboleo od kliničke depresije kada je imao 60 godina, a depresiju smatra kulturnim nasleđem koje pravi “buru u mozgu” a koju pokreće “miks faktora abnormalne hemije, ponašanja i genetike.”

    Kada sam osetio da me je bolest savladala, osetio sam potrebu, osim drugih stvari, da uložim snažan protest protiv reči “depresija”. Depresija, većina ljudi zna, nekada se može nazvati i “melanholija”, reč koja se u engleskom jeziku pojavljuje još 1303. godine…”Melanholija” se izgleda i dalje pominjala kao daleko pogodnija i upečatljivija zamena za mračnije oblike bolesti, ali ju je uzurpirala imenica blažeg tonaliteta, koja se koristi ravnodušno da se opiše ekonomski pad ili geografski pojam, mlaka reč za takvu veliku bolest…"

    Jedan od najupečatljivijih paradoksa ove bolesti jeste da uprkos svojoj rasprostranjenosti – depresija je najčešći oblik invalidnosti u svetu danas – simptomi su veoma neprimetni spolja tako da je veoma teško reći ko pati od nje a ko ne, piše sajt BrainPickings.org. Ipak, ono što se dešava iznutra je stalno, jako i nedvosmisleno. Styron to opisuje sa prodornom preciznošću:

    Siva sitna kiša užasa izazvana depresijom može se uporediti sa fizičkim bolom. Ali to nije bol koja se odmah može odrediti, kao na primer kada slomite nogu. Tačnije rečeno to je očaj zbog neke zle igre po bolesnom mozgu od strane same psihe, što dovodi do  đavolske nelagodnosti kao da ste zatvoreni u pregrejanoj sobi. I zato što nema vazduha i osveženja u tom kotlu, i nema izlaza iz zatvora, sasvim je prirodno da žrtva počinje neprekidno da razmišlja o zaboravu.

    Vizuelni edukatori u organizaciji TED Ed napravili su animirani primer o tome šta je stvarno depresija i kako najbolje biti tu za one koje depresija muči. Oni su prethodno istraživali istoriju melanholije.

    Foto: Youtube/Printscreen

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE