Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Traže 15 posto veći minimalac

    Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost, uputili su Socijalno ekonomskom savetu inicijativu za povećanje minimalne cene rada sa 121 na 140 dinara po satu.

    Sa tim povećanjem minimalna mesečna zarada bi iznosila 24.360 dinara i njeno učešće u prosečnoj potrošačkoj korpi iz novembra 2015. godine bi iznosilo oko 35 odsto.

    Istovremeno, i ovako povećana minimalna zarada činila bi manje od 70 odsto minimalne potrošačke korpe, koja u novembru 2015. iznosi 34.885,19 dinara, navodi se u saopštenju SSSS.

    Kako se navodi u saopštenju tih sindikalnih organizacija, minimalna cena rada nije menjana pune tri godine i smatraju da postoje opravdani i konkretni pokazatelji zbog kojih bi trebalo da se poveća "minimalac".

    "Imajući u vidu vrednost minimalne potrošačke korpe, kretanja stope zaposlenosti na tržištu rada, stope rasta BDP, kretanje potrošačkih cena, produktivnosti i prosečne zarade u Republici, to povećanje je trebalo da iznosi oko 15 odsto", ukazuju sindikati.

    >>>>Ko ima najmanji minimalac u regionu?

    Prema statističkim podacima i izjavama najviših državnih funkcionera, od juna do decembra prošle godine nastavljeni su pozitivni trendovi (rast BDP, produktivnosti i zaposlenosti, smanjenje nezaposlenosti, rast prosečnih zarada, ali i potrošačkih cena i iznosa potrošačke korpe), a takvi trendovi se najavljuju i za ovu godinu, navodi se u saopštenju.

    "Shodno tome, svi egzaktni pokazatelji za prethodni period, kao i procene kretanja do kraja ove godine, govore o potrebi i opravdanosti zahteva da se minimalna cena rada u 2016. godini, sa 121 dinar poveća na 140 dinara".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE